Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Societatea Naţională de Medicină de Familie (SNMF) au lansat un test online prin care oricine poate afla dacă intră sau nu în grupul celor cu risc de cancer pulmonar.
Testul este ușor de completat – conţine 10 întrebări simple, la care se poate răspunde în 2-3 minute (cel mult). Deși nu înlocuiește examenul medical, testul poate fi util în conștientizarea indivizilor cu privire la gravitatea simptomelor manifestate sau cu privire la factorii de risc la care se expun, iar în funcţie de rezultatul acestuia, se recomandă un consult la medicul de familie.
„Testul poate reprezenta un prim pas în procesul de informare despre cancerul pulmonar. Acest test nu pune un diagnostic medical, ci reprezintă un instrument accesibil de conştientizare a riscurilor de a dezvolta o boală gravă, cât şi un îndemn la acţiuni de prevenţie”, a declarat Cezar Irimia, președinte FABC.
Cancerul pulmonar poate fi descoperit în stadii incipiente, dar vizitele regulate la medicul de familie și investigaţiile recomandate de acesta sunt condiţii importante ale diagnosticării timpurii. Potrivit datelor Eurostat, 42% dintre români nu merg nici măcar o dată pe an la medicul de familie, printre motive numărându-se lipsa cunoștinţelor despre sănătate, teama, relaţia medic-pacient sau lipsa accesului la servicii medicale.
„Rolul medicului de familie este extrem de important, fiind primul punct de contact al pacientului cu sistemul de sănătate și cel care poate interpreta simptomele și evalua riscul de cancer pulmonar, în funcţie de care poate trimite pacientul către un medic pneumolog pentru un diagnostic de precizie. Recomand persoanelor ce manifestă o tuse persistentă, respiraţie îngreunată, scădere în greutate să meargă la medicul de familie pentru un consult amănunţit”, spune dr. Dina Mergeani, președinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).
În România, 28 de oameni mor din cauza cancerului pulmonar în fiecare zi, iar 11.000 de cazuri noi sunt detectate în fiecare an, trei sferturi dintre acestea în faze avansate.
La Institutul Regional de Oncologie din Iași, în fiecare zi un pacient dintre cei consultaţi află că suferă de cancer bronhopulmonar.
Pacienţii „găsesc tot felul de explicaţii singuri: tuşesc pentru că…m-am lăsat de fumat şi acum tuşesc sau mă doare spatele pentru că am reumatism. Iarăşi, am sesizat un lucru, respectiv reticenţa neînţeleasă de mine a medicilor de familie în a recomanda pacienţilor efectuarea unei radiografii toracice”, a declarat Mădălina Bertea, medic la departamentul de pneumologie IRO Iaşi.
În România, cancerul pulmonar se situează pe primul loc, atât ca număr de cazuri diagnosticate, cât și ca număr de decese înregistrate în rândul bărbaţilor (recent, cancerul pulmonar este o cauză frecventă a decesului și în cazul femeilor).
Deși credem că doar fumătorii se îmbolnăvesc de cancer pulmonar, acesta este doar un mit, arată un studiu publicat în 2019 în Journal of the Royal Society of Medicine. Cercetătorii britanici au constatat că o persoană din 6 care mor de cancer pulmonar este nefumătoare. Studiul nu subestimează rolul major pe care-l joacă fumatul în apariţia bolii (86% din cazurile de cancer pulmonar înregistrate în Marea Britanie sunt provocate de fumat), dar avertizează că și nefumătorii au un risc de a se îmbolnăvi de cancer pulmonar și că „a venit timpul ca această afecţiune să primească atenţia pe care o merită”.