SUA: numărul elevilor fără adăpost, la un nivel record pentru ultimul deceniu

200

Numărul elevilor fără adăpost din SUA a ajuns astăzi la cel mai ridicat nivel al ultimilor 10 ani

Majoritatea celor 1,5 milioane de copii de vârstă școlară rămași fără adăpost au ajuns să locuiască sub același acoperiș cu alte familii sau prieteni după ce și-au pierdut casele. Însă circa 7% locuiesc în clădiri sau mașini abandonate, arată un raport al Centrului Naţional pentru Educaţia Persoanelor fără Adăpost.

La originea acestei situaţii stau de multe ori nesiguranţa locului de muncă al părinţilor, preţurile extrem de mari ale locuinţelor, violenţa în familie și, mai în ultimii ani, criza de opioide.

Copiii care trăiesc fără a beneficia de o adresă fixă ​​suferă un impact semnificativ asupra educaţiei și sănătăţii.

Raportul a arătat că mai puţin de o treime din elevii fără adăpost puteau citi fără probleme. Iar la matematică și știinţe aveau rezultate și mai slabe.

Cele mai recente date despre situaţia copiilor de vârstă școlară fără adăpost au fost înregistrate în perioada 2017-2018. Numărul acestor copii în perioada menţionată este mai mare decât dublul celor aproape 680.000 de studenţi fără adăpost raportaţi în 2004-2005, a declarat pentru The New York Times directorul Centrului Naţional pentru Educaţia Persoanelor fără Adăpost.

Cercetarea măsoară numărul de copii din școli care raportează că au rămas fără adăpost la un moment dat în timpul unui an școlar. Ca atare, nu reprezintă populaţia totală de tineri fără adăpost din SUA.

Numărul persoanelor fără adăpost este în continuă creștere în SUA, arată BBC. Iar lucrul acesta se întâmplă, în mare parte, din cauza crizei naţionale a locuinţelor. Milioane de oameni cheltuiesc mai mult de jumătate din venituri pentru a-și asigura un acoperiș deasupra capului, însă majoritatea nu și-ar putea permite să cumpere casa în care locuiesc.

Scumpirea chiriilor și lipsa de unităţi locative au forţat mii de oameni din California să locuiască în caravane sau în locuinţe improvizate.

Criza opioidelor, conturată de cele circa 2 milioane de americani dependenţi de medicamente analgezice pe bază de reţetă, contribuie la destrămarea a numeroase familii și la intrarea copiilor în sistemul de protecţie socială.

Numeroși experţi în problematica persoanelor fără adăpost susţin că o soluţie ar fi furnizarea de locuinţe cu un preţ accesibil și furnizarea de sprijin pentru familiile care ar putea fi afectate de traumă sau dependenţă.

Niciun articol afișat