40.000 de participanţi la un marș anti-avort

14

Un nou record a fost stabilit în ceea ce privește numărul de participanţi la un marș anti-avort. Marșul pro-viaţă din San Francisco a adunat 40.000 de oameni, depășind așteptările organizatorilor.

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 22 ianuarie, în San Francisco, California, fiind cel de-al 7-lea marș anual organizat de Walk for Life. Activiștii au mărșăluit 2.5 mile în Marșul pentru Viaţă organizat pe Coasta de Vest, iar grupul de protestatari s-a întins pe mai mult de o milă lungime. Marșul a avut loc la cea de-a 38-a aniversare a deciziei Curţii Supreme în cazul Roe vs Wade, în care a fost legalizat avortul.

„Suntem aici să rupem cătușele unei culturi a morţii", a spus Dolores Meejan, lideră a Marșului pentru Viaţă. Între participanţi au fost și reprezentanţi ai grupărilor Gata cu tăcerea, Preoţi pentru viaţă, Luterani pentru viaţă, Anglicani pentru viaţă. Marșul s-a constituit într-o ocazie de reamintire a copiilor nenăscuţi, s-au împărtășit mărturii și experienţe de viaţă și au fost înălţate rugăciuni pentru încetarea avorturilor.

Un moment deosebit a fost constituit de discursul lui Abby Johnson, fostă directoare a clinicii Planificare Familială din Texas. Johnson și-a părăsit locul de muncă după ce a urmărit un avort coordonat prin ultrasunete. Johnson este acum un activist pro-viaţă și a afirmat că nu mai ridică în slăvi dreptul la liberă alegere atunci când e vorba de avort. „Voi sunteţi noua generaţie a mișcării pro-viaţă, și vă pot spune că Planificarea Familială tremură din toate încheieturile", a spus Johnson.

Cunoscut ca un militant din tabăra opusă, pro-alegere, și președintele Obama a marcat momentul de aniversare a 38 de ani de la decizia din cazul Roe vs Wade. Obama a spus că „Azi se sărbătoresc 38 de ani de la decizia Curţii Supreme în cazul Roe vs. Wade, decizie care proteja sănătatea femeilor și libertatea reproducerii, care afirmă un principiu fundamental, că guvernul nu ar trebui să se amestece în chestiunile private de familie." Obama și-a echilibrat poziţia afirmând și că este decis să lupte pentru prevenirea sarcinilor nedorite, sprijinind femeile și mamele și încurajând relaţii sănătoase și adopţia de copii.

Marșul a fost iniţiat în 2005, de un grup de rezidenţi din San Francisco Bay Area. În 2009 au fost 30.000 de participanţi iar anul trecut numărul lor a depășit 35.000 de participanţi.