Avortul în România și „Marșul pentru viaţă 2013”

56

Nu mai puţin de 35 de localităţi din România au fost implicate sâmbăta aceasta în evenimentul „Marș pentru viaţă", o manifestaţie internaţională împotriva avortului. Locuitori din Bucureşti, Arad, Braşov, Sf. Gheorghe, Suceava, Tulcea, Slatina, Cluj-Napoca, Târgovişte, Timişoara, Bacău, Iaşi au ieșit în stradă pentru a sensibiliza publicul cu privire la problematica avortului.

Tema ediţiei curente a fost „Iubeşte-i pe amândoi! – Asumă, ajută, adoptă!", relatează România Liberă, mesajul urmărind să promoveze dreptul la viaţă al tuturor persoanelor începând din momentul concepţiei, dar și dreptul femeii la sprijin şi familia ca bază a societăţii. Conform aceleiași surse, în Timișoara marșul a strâns un număr considerabil de participanţi, aceștia străbătând străzile orașului cu pancarte ce promovau diverse mesaje: „Mami, te iubesc!", „Alege să fii mamă, nu criminală!", „Avortul opreşte o inimă care bate" şi „Stop vărsării de sânge nevinovat".

Manifestări similare au loc în mai multe mari oraşe din Europa şi S.U.A., precum Washington, Paris, Berlin, Bruxelles, Budapesta şi Madrid.

România ocupă al doilea loc, pe plan european, în ceea ce privește rata avortului, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Între 1958 și 2008, peste 21 de milioane de copii nu au văzut lumina zilei, din cauza acestei proceduri, deși un număr însemnat de specialiști spun că datele sunt subraportate.

Opinia românilor privind avortul a cunoscut modificări semnificative pe parcursul anilor. Între 2005 și 2011, numărul celor care au dat un răspuns neutru atunci când au fost întrebaţi dacă privesc avortul ca o crimă a crescut de la 25% la 45%, numărul susţinătorilor avortului a rămas constant, în timp ce procentul persoanelor care dezaprobă această practică a scăzut de la 56% la 43%.

Nu se cunosc date recente cu privire la raportarea femeilor faţă de avort ca opţiune personală, însă volumul „O viziune asupra vieţii", apărut la Editura Provita Media în 2003 citează un studiu din anul 2000 conform căruia, în proporţie de 78%, femeile susţin că au dreptul la avort, iar un procent de 70% ar apela la avort dacă fătul ar avea malformaţii.

Dincolo de implicaţiile morale, sociale și religioase pe care le presupune problematica avortului, există însă și o serie de consecinţe în plan demografic, deoarece diferenţa de la 23 la 19 milioane de cetăţeni ai României, în ultimii 20 de ani, este dată în special de raportul alarmant dintre mortalitate şi natalitate, precizează Adevărul. Pentru ca o populaţie să nu îmbătrânească, este nevoie ca o femeie să dea naștere în medie la 2,1 copii, în vreme ce în România o femeie naște în medie 1,3 copii, informează aceeași sursă. Toate acestea conduc către un declin lent, dar sigur, al populaţiei, cu efecte negative la nivelul sistemului de pensii, al forţei active de muncă, precum și al altor factori economici importanţi în societate.

Deși atitudinea politică este marcată de indiferenţă cu privire la acest subiect, reprezentanţii diferitelor organizaţii și asociaţii civice din România promovează anual dreptul la viaţă prin așa-numitul „Marș pentru viaţă", organizat în scopul sensibilizării opiniei publice, dar și a autorităţilor relevante.