Papa Francisc, rugat să facă Vaticanul vegetarian

147

Încurajată de stilul simplu de hrană al noului pontif, organizaţia „People for the Ethical Treatment of Animals" l-a rugat pe papă să îi convingă pe bucătarii de la Vatican să adopte un meniu vegetarian, relatează Religious News.

Papa Francisc devine tot mai renumit pentru stilul său simplu de viaţă. Își cară singur bagajele în călătorii, alege transportul în comun faţă de cel cu limuzina, preferă hrana simplă și, pe deasupra, își gătește singur.

Noul papă preferă un stil de hrană simplu, într-un contrast izbitor cu predecesorul său, Benedict al XVI-lea, care, înainte de a deveni papă, savura pastele fettuccine cu creveţi, zucchini și șofran. Preferinţele culinare ale noului pontif sunt mult mai puţin elaborate. Angajaţii de la cele mai populare restaurante pentru cardinali și episcopi din apropierea Veneţiei, „La Venerina" și „Il Passetto di Borgo", afirmă că nu-și amintesc să-l fi văzut vreodată pe cardinalul Bergoglio la mesele lor.

Francisc este primul papă iezuit, iar tradiţia iezuită favorizează bucătăria simplă; una din regulile ordinului este că cina trebuie să constea în principal în pâine, pentru a evita „perturbările" care vin ca urmare a „tentaţiei de a consuma alte alimente".

Organizaţia „People for the Ethical Treatment of Animals" (PETA) i-a lansat papei rugămintea de a onora moștenirea lăsată de cel al cărui nume îl poartă, Francisc de Assisi, care a fost un mare iubitor de natură. Ei l-au rugat pe papă să se abţină de la servirea la masa papală de carne, ouă și lactate procesate în fabrici.

Mai mult chiar, purtătoarea de cuvânt a PETA, Colleen O`Brian, a afirmat că i-ar plăcea ca întregul Vatican să devină vegetarian. O cerere similară făcută Papei Benedict al XVI-lea în trecut a rămas fără ecou. „Fabricile de la fermele de astăzi sunt un iad pentru pui, porci, vaci și alte animale", a afirmat O`Brian, care s-a declarat o catolică devotată. „Isus ar fi consternat să vadă efectele dăunătoare ale industriei cărnii, ouălor și lactatelor asupra animalelor și asupra sănătăţii umane", a adăugat ea.