Senatul New York adoptă legea care permite avortul până la momentul nașterii

1074

Legislativul statului New York a aprobat marţi o iniţiativă care acordă medicilor și altor cadre medicale, precum moașe sau asistenţi, permisiunea de a efectua avort în orice stadiu al sarcinii, până la momentul nașterii, informează Christian Post.

Documentul, care se intitulează Actul pentru Sănătatea Reproducerii, a făcut în ultimii 12 ani atât obiectul militantismului pro-avort, cât și obiectul opoziţiei grupurilor religioase și conservatoare. În aplauzele furtunoase ale camerei Senatului, iniţiativa a fost votată cu 38 de voturi pentru și 28 împotrivă.

Propunerea care a fost votată cerea codificarea în lege a verdictului dat în cazul Roe versus Wade, proces în cadrul căruia avortul a fost permis chiar și după cele 24 de săptămâni de sarcină până la care legislaţia curentă nu considera avortul ca fiind omucidere.

Actul pentru Sănătatea Reproducerii elimină avortul din Codul Penal și notează că „fiecare individ are dreptul fundamental de a alege sau de a refuza contracepţia ori sterilizarea. Fiecare persoană care rămâne însărcinată are dreptul fundamental de a alege să ducă sarcina la termen, de a naște un copil sau de a efectua un avort, în temeiul acestui articol.”

Tot marţi, organizaţia neguvernamentală cu origini new yorkeze Planned Parenthood, ale cărei clinici activează la nivel federal în Statele Unite, a raportat că numărul naţional al avorturilor efectuate în clinicile sale a ajuns la 332.757. Statistica reprezintă o creștere cu 11.373 de avorturi faţă de anul trecut. În mesajul care a însoţit raportul anual, dr. Leana Wen, președinta organizaţiei, a descris avortul ca făcând parte din îngrijirea medicală standard și un „drept fundamental al omului”.

Raportul de anul acesta indică și o creștere procentuală în cadrul serviciilor medicale oferite de Planned Parenthood. Organizaţia a afirmat că 3,4% dintre serviciile sale sunt avorturi, o creștere cu 0,4% faţă de anul trecut. Conservatorii contestă însă acest procent, punându-l pe seama metodologiei de raportare. „Metodologia ia în calcul fiecare «interacţiune clinică discretă» drept un «serviciu medical separat» (…) de exemplu, dacă o femeie primește un prezervatov gratuit, un test de sarcină, un test pentru verificarea unei infecţii cu transmitere sexuală și un avort, Planned Parenthood va declara că avortul a constituit doar 25% din serviciile pe care le furnizează”, a reproșat The Heritage Foundation, un think tank conservator din Washington D.C. „Planned Parenthood nu este o organizaţie de sănătate, ci o corporaţie care constituie cel mai amplu lanţ de avorturi din America”, a acuzat și Lila Rose, președinte și fondator al organizaţiei pro-viaţă Live Action.

Numărul recomandărilor de adopţie făcute în cadrul Planned Parenthood „au scăzut cu circa 1.000 anul trecut, până la aproximativ 2.800, însemnând că Planned Parenthood a efectuat câte 118 avorturi la fiecare recomandare pentru adopţie pe care a făcut-o”, notează The National Review.

Rapoartele organizaţiei arată că între 2017 și 2018, aceasta a primit 564,8 milioane de dolari din fonduri federale și rambursări. În 2018 a primit donaţii cu 100 de milioane de dolari mai mari decât în 2017, iar valoarea sa netă în prezent este de 1,9 miliarde de dolari.