OMS: Scăderea numărului global de femei este îngrijorătoare

932

În istoria omenirii, dezechilibrele de gen au generat consecinţe grave pentru funcţionarea societăţii pe termen lung, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii, subliniind că raportul natural dintre sexe este de 105 băieţi la fiecare 100 de fete care se nasc.

Acest raport este unul destul de echilibrat, potrivit OMS, pentru că un număr relativ egal de bărbaţi și de femei este benefic într-o societate. Chiar și ușoara superioritate numerică a sexului masculin este bine-venită, pentru că bărbaţii au un risc mai ridicat de deces, atât din cauze naturale, cât și din cauze externe – răniri, implicare în situaţii de violenţă, participare la război.

Dacă imaginea bărbaţilor care au de luptat mai mult pentru a cuceri o femeie pare romantică, realitatea n-are niciun punct comun cu romantismul, cel puţin în anumite zone ale globului (în special în Asia).

În altele, precum în Insulele Feroe, care aparţin regatului Danemarcei, miresele venite mai ales din Thailanda și din Filipine dau un aer exotic insulelor cu climă aspră. În cele 18 insule situate între Norvegia și Islanda trăiesc mai mult de 300 de femei thailandeze și filipineze, formând cea mai mare minoritate etnică de aici.

Arhipelagul a înregistrat un declin al populaţiei, cu tinerii care pleacă să-și continuie educaţia fără a se mai întoarce, existând un deficit important de gen aici – cu 2.000 de femei mai puţine decât bărbaţii, potrivit premierului Axel Johannesen. Cea mai mare provocare a mireselor care vin din zonele tropicale e adaptarea la clima rece. O altă provocare e limba, dar guvernul depune eforturi pentru a le include în programe de învăţare a limbii feroeze, iar localnicii sunt foarte primitori și dornici să ajute nou-venitele să se integreze în cultura locală.

Lucrurile nu se așază la fel de idilic în ţările din sudul și estul Asiei, în care raportul bărbaţi-femei este dezechilibrat mai mult decât media.

Din 1990 până în 2010, numărul femeilor a scăzut în toate ţările din Asia de Sud-est, cu excepţia Buthanului, a Indoneziei și a Coreei de Nord (în timp ce Buthanul a cunoscut o creștere cu 8 procente a populaţiei feminine, ultimele două state au cunoscut o creștere de un procent).

Cele mai populate ţări ale lumii, China și India, se confruntă cu o scădere îngrijorătoare a numărului de femei, arată OMS. În China, pentru zeci de ani raportul bărbaţi-femei a fost foarte dezechilibrat – chiar și de 120 de băieţi la 100 de fete.

Un raport în care numărul de fete este mai mic arată intervenţia societăţilor care preferă copiii de sex masculin și care intervin în acest sens prin avort selectiv sau infanticid, arată OMS.

În India, familiile au practicat multă vreme avortul selectiv, pentru a păstra doar băieţii, practică sancţionată într-un final de o lege care interzice monitorizarea sexului fătului. În China, politica copilului unic (1979-2015) a determinat părinţii să decidă că, dacă sunt forţaţi să aibă doar un copil, acesta trebuie să fie băiat.

Împreună, India și China au o populaţie de aproape 2,73 de miliarde, dar și un număr de 80 de milioane de bărbaţi care nu-și vor găsi în ţara lor o parteneră de viaţă.

Nimic de genul acesta nu s-a întâmplat în istoria omenirii”, scria Washington Post într-un articol din 2018, inventariind consecinţele acestui fenomen: o epidemie de singurătate și de depresie, dezechilibre pe piaţa forţei de muncă, creșterea infracţiunilor violente, a traficului de fiinţe umane și a prostituţiei.

Dezechilibrul între sexe a fost asociat cu o creștere a criminalităţii sexuale în India. Hărţuirea elevelor din orașele Indiei a impus luarea unor măsuri de protecţie care le va restrânge libertatea pentru a le oferi mai multă siguranţă.

Organizaţia Human Rights Watch a realizat un raport cu privire la traficul de mirese practicat de chinezi în Myanmar, care urmează să fie publicat în acest an. Se estimează că peste 100.000 de femei din Myanmar au fost traficate, cu promisiunea oferirii unui loc de muncă în China, unde sunt vândute pe sume ce variază între 3.000 și 13.000 de dolari, și apoi au fost sechestrate și violate, pentru a da naștere unui copil. În unele cazuri, femeile pot fi eliberate, dar fără a-și putea lua și copilul.

Modele similare de traficare a femeilor se întâlnesc și în Cambodgia, Coreea de Nord și Vietnam și ar putea să apară și în alte ţări vecine Chinei.

În viitor, vor exista milioane de oameni care nu se pot căsători, ceea ce ar putea reprezenta un risc foarte mare pentru societate”, avertizează Li Shuzhuo, demograf la Universitatea din Xi’an Jiaotong. Un avertisment cât se poate de pertinent, câtă vreme experţii arată că cel mai mare decalaj între sexe va lovi în următoarele decenii, când copiii născuţi în ultimul deceniu vor deveni adulţi.