Camera Reprezentanţilor a scăzut vârsta limită a avorturilor la 20 de săptămâni

38

Camera Reprezentanţilor din SUA a votat ieri o nouă lege anti-avort, ce limitează aproape toate avorturile - exceptând cazurile de incest, viol și situaţiile ce periclitează viaţa mamei - la primele 20 de săptămâni de la concepţie.

Noul proiect de lege anulează astfel legile din majoritatea statelor, ce permit avorturile până la vârsta când se consideră că fătul devine viabil, adică aproximativ 24 de săptămâni.

Votarea legii, ce s-a realizat la limită – cu 228 de voturi pentru și 196 împotrivă – a fost motivată într-o măsură semnificativă de condamnarea pe viaţă a medicului american Kermit Gosnell pentru uciderea a trei copii născuţi vii, prin tăierea coloanei vertebrale cu un foarfece.

Pe termen scurt, legea nu va avea o finalitate concretă, scrie Associated Press, întrucât Senatul, dominat de democraţi, afirmă că o va ignora, iar Casa Albă a precizat că președintele o va respinge, în caz că va ajunge vreodată pe masa sa, motivând că această măsură ar reprezenta „un asalt asupra dreptului femeii de a alege". În schimb, legea e privită de conservatori și activiștii anti-avort drept un mare succes al politicilor pro-viaţă.

„Penny Nance, președinte al organizaţiei Concerned Women for America, a numit-o „cea mai importantă lege pro-viaţă luată în considerare de Congresul american în ultimii 10 ani".

Susţinătorii legii afirmă că fetușii pot simţi durerea după aproximativ 20 de săptămâni, iar proiectul de lege citează în mod extensiv din studii ce susţin această concluzie.