Brazilia: Un nou proiect de lege permite tratarea homosexualităţii ca boală

114

O comisie braziliană pentru drepturile omului a aprobat marţi o lege ce permite psihologilor să trateze homosexualitatea ca pe o tulburare sau afecţiune patologică.

Comisia e condusă de pastorul evanghelic Marco Feliciano, din cadrul Partidului Social-Creștin, ce a fost acuzat de homofobie și a stârnit ura activiștilor gay pentru că a numit SIDA drept „cancer gay", potrivit USA Today. Numirea sa ca șef al Comisiei pentru Drepturile Omului și Minorităţi din cadrul Congresului Naţional brazilian a fost întâmpinată cu multă opoziţie din partea grupurilor gay.

Măsura aprobată marţi caută să înlăture interdicţia valabilă în dreptul psihologilor, privind tratarea homosexualităţii, ce a fost stabilită de către Consiliul Federal de Psihologie, fiind în vigoare din 1999.

„În practică, rezultatul [iniţiativei] va fi că persoanele de peste 18 ani, responsabile pentru acţiunile lor, care sunt homosexuale și vor să-și reorienteze sexualitatea, pot fi asistate de un psiholog", afirmă iniţatorul legii, Joao Campos, membru al grupului evanghelic din cadrul Parlamentului brazilian.

Feliciano a încercat timp de multe săptămâni să înainteze proiectul legislativ privind „vindecarea homosexualilor", însă a eșuat de fiecare dată, întrucât oponenţii se coalizau pentru a respinge iniţiativa. Cu toate acestea, proiectul a fost aprobat până la urmă marţi, în contextul unei prezenţe scăzute a membrilor comisiei.

Iniţiativa va trebui însă dezbătută în continuare de multe alte comisii înainte de a ajunge în camerele Deputaţilor și Senatului, pentru a fi votată. Jean Wyllys, primul legislator brazilian ce și-a declarat public homosexualitatea, și-a exprimat convingerea că iniţiativa nu va reuși să aibă câștig de cauză în cadrul procesului legislativ.