Poate fertilizarea artificială să dea înapoi ceasul biologic al femeilor?

72

Specialiştii răspund prin „da" şi „nu", în lumina unor cercetări recente realizate la Universitatea de Stat din Michigan şi publicate în The New England Journal of Medicine.

Pe de o parte, studiul realizat pe peste 250.000 de femei a arătat că fertilizarea in vitro a unei femei cu vârsta de 40 de ani îi dă acesteia posibilitatea de a avea un copil la fel de repede ca o femeie sănătoasă, cu vârsta de 20 de ani. Astfel, între 60 şi 80% dintre femeile de peste 40 de ani care au apelat la trei cicluri succesive de fertilizare in vitro au reuşit să rămână însărcinate, comparativ cu 60-75% dintre femeile cu vârsta de până în 31 de ani care au conceput un copil natural..

Pe de altă parte, specialiştii sunt îngrijoraţi de faptul că popularitatea crescută de care se bucură tehnologiile de reproducere asistată a dat impresia că fertilitatea feminină poate fi manipulată în orice etapă a vieţii. Tehnologia nu a reuşit însă să oprească sau să dea înapoi ceasul biologic. Mai mult, problema este exacerbată din cauza imaginii date de persoanele publice care par să nască copii, fără efort, la vârste avansate.

Sociologul Rosanna Hertz consideră că soluţia este ca societatea şi media să încurajeze femeile tinere să aibă copii. Ea declară că nevoia urgentă este aceea de a educa femeile asupra faptului că îmbătrânirea reproducerii este ireversibilă şi, mai important, că există opţiuni pentru ca femeile să se poată proteja împotriva riscului de infertilitate în viitor.