Mississippi, primul stat fără o clinică de avorturi?

221

Un proiect de lege privitor la calitatea medicilor ce fac avorturi a fost votat în statul Mississippi din Statele Unite, iar legea a intrat în vigoare la sfârşitul săptămânii trecute.

Legea cere două lucruri de la medicii care fac avorturi: să fie medici obstetricieni şi să aibă drept decizie în privinţa internărilor în spitalul care l-a angajat. Legea a stârnit proteste în rândul medicilor de la clinica Jackson Women's Health Organization, singura clinică ce face avorturi în Mississippi.

Dintre cei trei doctori obstetricieni care fac avorturi, numai unul are privilegii. Medicii, care au dat în judecată statul, au declarat că legea este o restricţie neconstituţională a dreptului femeilor de a face avort şi că cerinţele impuse prin lege nu sunt justificate. Tot ei declară că, pe termen lung, activitatea clinicii ar avea de suferit şi s-ar putea ajunge şi la închiderea ei.

Însă cei care au susţinut proiectul de lege nu se tem de acţionarea în justiţie. De altfel, susţinătorii nu au ascuns niciodată dorinţa de a face din Mississippi primul stat care nu are o clinică în care se fac avorturi.

Pentru Mississippi, acest demers legislativ nu este o premieră. Până la această lege, reprezentanţii statului au mai votat în favoarea unor restricţii asupra avortului. În prezent, femeile care doresc să facă avort beneficiază de o perioadă de graţie de 24 de ore de la momentul în care anunţă că vor să facă avort până la procedura propriu-zisă, timp în care ele se pot răzgândi. De asemenea, fetele minore nu pot avorta fără acordul scris al părinţilor.

UPDATE: Un judecător federal a blocat pe 3 iulie legea care ar fi făcut statul Mississippi primul stat american fără o clinică pentru avorturi. Singura clinică activă din stat va mai rămâne deschisă până pe 11 iulie, timp în care bătălia în instanţă continuă.