Japonezii nu vor centrale nucleare, autorităţile se fac că nu aud

9

Grupuri de zeci de mii de persoane au manifestat vineri împotriva redeschiderii reactorului nuclear numărul 3 de la Ohi, Japonia, într-un protest extrem de rar pentru niponii obişnuiţi să se conformeze.

Dezastrul nuclear de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, împreună cu tsunamiul şi cutremurul ce i-au urmat, sunt încă vii în conştiinţa japonezilor. Aceştia s-au opus deschiderii centrale nucleare, de teama că dezastrul care a devastat nord-estul Japoniei la 11 martie 2011 – cel mai mare după cel din 1986, de la Cernobîl, Ucraina –  riscă să se repete.

O altă manifestaţie, organizată de grupul parlamentar „Genpatsu zero" („Zero centrale nucleare") a avut loc duminică într-un parc mare din Tokyo. Parlamentari japonezi au declarat că 24 din cele 50 de reactoare nucleare din arhipelag trebuie să fie desfiinţate cât mai rapid, deoarece se află deasupra unor falii sau prezintă alte riscuri importante.

Nici cele 26 rămase nu sunt în afara oricărui pericol. Acestea au fost clasificate ca periculoase din cauza vârstei, tipului tehnologiei utilizate, naturii terenului pe care sunt construite, precum şi mijloacelor de intervenţie în caz de seism de care dispun.

Confruntate cu valul de proteste şi cu avertizări din partea seismologilor, autorităţile nu au dat înapoi. Acestea au dispus repunerea în funcţiune a reactorului numărul 3, măsură care a fost pusă efectiv în aplicare sâmbătă. Autorităţile au explicat decizia declarând că nevoia de energie a Japoniei este mai mare în timpul verii şi necesarul nu poate fi acoperit de importurile de energie curente.