N. Zeelandă: Rata de avort a scăzut dramatic, la nivelul din 1995

199

Un raport realizat de organizaţia Statistics din Noua Zeelandă oferă o rază de speranţă celor care sunt pro-viaţă: numărul de avorturi efectuate în 2011 a scăzut la numărul raportat în urmă cu 16 ani.

Rata generală a avorturilor, calculată pentru grupa de vârstă 15 – 44 de ani, era de 18,1 la o mie de femei în 2010 la 17,3 în 2011. Procentul este apropiat de cel din anul 1995, când rata era de 16,1 de avorturi la mia de femei însărcinate.

În opinia medicilor chestionaţi, cauza acestei scăderi este grija mai mare pe care o au femeile pentru propria sănătate reproductivă, ceea ce conduce şi la mai multe sarcini neplanificate. În plus, statisticienii au afirmat că scăderea nu este legată de schimbările în structura generală a populaţiei, ci direct de decizia femeilor de a nu mai face avorturi.

Grupul de vârstă care apelează cel mai des la avorturi este compus din femei tinere, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani: 33 de avorturi la mia de femei. Vârsta medie a femeilor care au făcut avort este de 25 de ani, iar 62% dintre întreruperile de sarcină au fost făcute femeilor care erau la prima sarcină. 55% din avorturi au fost făcute înainte de săptămâna a zecea de sarcină.

Organizaţiile pro-viaţă din Noua Zeelandă le încurajează pe femeile care nu au luat decizia de a avorta. Acestea afirmă că, în societatea contemporană care promovează dreptul de alegere, aceste femei sunt eroine şi merită susţinerea şi admiraţia întregii lumi.