Guvernul din Uruguay vrea să legalizeze marijuana

27

Autorităţile din Uruguay au anunţat că au în plan ridicarea interdicţiei de vânzare a marijuanei. Potrivit planului, marijuana ar urma să fie vândută doar adulţilor, și doar celor înscriși într-o bază de date.

Eleuterio Fernandez Huidobro, ministrul Apărării, a declarat că iniţiativa face parte dintr-un efort mai amplu de a diminua profiturile dealerilor de droguri și de a devia consumul de la drogurile mai puternice.

Ministrul a declarat că tendinţa actuală de creștere a ratei criminalităţii este un simptom clar al creșterii infracţionalităţii legate de droguri. Autorităţile dau vina în special pe cocaina crack pentru creșterea infracţionalităţii în Uruguay.

Măsura este văzută ca fiind o premieră în America de Sud. Câţiva lideri politici din America Centrală, între care președintele Guatemalei și președintele Costa Rica, au vorbit despre necesitatea de a dezincrimina unele droguri, pentru a submina puterea cartelurilor.

Numai în Uruguay, piaţa ilegală de marijuana este estimată, potrivit BBC, la o valoare de 75 de milioane de dolari, pe an.