Statul român aruncă 5 milioane de euro pe avorturi

64

Cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepţiei (26 septembrie), Institutul pentru Politici Publice (IPP) a lansat, miercuri, un studiu naţional privind fenomenul întreruperilor sarcinilor nedorite în România - radiografie şi soluţii.

Studiul dezvăluie că statul român cheltuie sume foarte mari pentru avorturile efectuate în instituţiile de stat, aproximativ 5 milioane de euro pe an, dar nu demarează nicio iniţiativă care să vizeze prevenţia fenomenului creşterii numărului de avorturi. 

Suma este de 10 ori mai mică decât costurile necesare pentru achiziţia de pastille anticoncepţionale şi prezervative, care ar putea preveni sarcinile nedorite.

Între soluţiile propuse de IPP se află campaniile de conştientizare a populaţiei (în mod special a cuplurilor) asupra consecinţelor sarcinilor nedorite, precum şi susţinerea, prin politici publice proactive, a unor programe naţionale eficiente de contracepţie.

Potrivit studiului, în fiecare zi, între 350 şi 400 dintr-un total de peste cinci milioane de femei fertile recurg la întrerupere de sarcină, în România, fiecare trebuind să plătească ginecologului, neoficial, aproximativ 450 lei pentru o astfel de intervenţie.