Egiptenii, suspicioşi faţă de politica lui Morsi

19

Orientul Mijlociu a avut un cuvânt greu de spus la întâlnirea ONU de miercuri, când preşedintele egiptean Mohamed Morsi a catalogat criza din Siria ca cea mai mare tragedie a secolului, dar şi-a menţinut opoziţia faţă de intervenţia armată în ţară.

Morsi a mai declarat că nu se va odihni până ce criza, care a  condus la uciderea a peste 30.000 de persoane, ajunge la final.

În afară de situaţia politică din Siria, Morsi şi-a exprimat dezacordul faţă de filmul antiislam şi faţă de pretenţiile Israelului de a construi un stat pe teritoriile aparţinând statului Palestinian. Discursul din faţa celor 193 de membri ai Adunării a descoperit o politică externă ambiţioasă, ce reafirmă poziţia strategică a Egiptului în Orient.

În Egipt, cei care au urmărit discursul lui Morsi au încercat să descopere strategia pe care o are acesta pe plan intern şi internaţional. Chestionat de jurnaliştii de la Associated Press, Sahar Abdel-Mohsen, un architect din mulţimea adunată în Piaţa Tahir pentru a asculta discursul, a lăudat poziţia fermă a lui Morsi, dar a pus la îndoială afirmaţiile sale legate de libertatea de exprimare.

„Cum poate vorbi despre libertatea de expresie când există atât de mulţi protestatari care sunt arestaţi, inclusiv minori, din cauza acuzaţiilor de dispreţ faţă de Islam?", a adăugat Mohsen.