Evenimentele lumii, prin filtrul religiei, la CNN

100

CNN este cunoscut ca un canal de știri, analize și informaţii cu o mare autoritate în lume. Săptămâna trecută s-a împlinit un an de când a fost lansat, în cadrul site-ului, blogul despre credinţe.

Un an de activitate a însemnat 1840 de articole, o medie de 5 postări pe zi, care au atras în total peste 450.000 de comentarii. Unele postări au fost despre ateism, altele despre evenimente ale lumii sau despre interpretări ale Bibliei. Editorii blogului au tras 10 concluzii despre legăturile între evenimente lumii și credinţele oamenilor.

1. Orice eveniment major are și o dimensiune religioasă. Ele pot fi tot atât de diferite precum blocarea minerilor chilieni în subteran, tentativa de asasinare a unui politician american sau un campionat sportiv.

2. Ateii sunt cei mai activi comentatori în probleme religioase. Prima postare a blogului de religie a atras comentarii precum „nu aveţi și un blog al poveștilor de adormit copiii?". Un alt comentator se aștepta ca la știri să afle despre oamenii de știinţă care au creat prima celulă artificială. „Aceasta ar fi fost o știre extraordinară. Ce am primit în schimb? Un blog de religie. Patetic." O cititoare acuză radicalismul religios și întreabă „pot avea știri care să nu-i alimenteze pe zeloţi?"

3. Oamenii sunt încă profund interesaţi de Biblie, despre sensul și originile ei. Deși veche, Biblia încă fascinează și este evident că ea alimentează cele mai tensionate dezbateri. O o postare despre poziţia biblică asupra homosexualităţii a atras peste 4000 de comentarii, devenind cea mai citită postare de pe tot site-ul CNN în acea zi.

4. Majoritatea americanilor nu au habar despre ce scrie în Biblie, în ciuda apetitului pentru Biblie și pentru subiectele la care aceasta ar avea ceva de spus.

5. Este imposibil să înţelegi multe dintre știrile zilei dacă nu ai cunoștinţe din domeniul religiei. De ce a început revoluţia din Egipt vinerea? De ce a fost Osama îngropat atât de repede? Nu poţi răspunde acestor întrebări fără să știi aportul religiei în viaţa societăţii.

6. Indiferent unde se situează în spectrul credinţeilor, oamenii urmăresc să își explice credinţa pe înţelesul tuturor. Tendinţa s-a observat înd reptul tuturor oamenilor, fie ei fundamentaliști creștini, atei sau păgâni.

7. Americanii încă acceptă greu Islamul. La 10 ani după atacurile de la World Trade Center, când Islamul a intrat în centrul atenţiei, religia mondială de 1,5 miliarde de credincioși este încă una care răzbate greu în America. Moscheea de la Ground Zero, arderea Coranului, revoluţiile din lumea arabă și regimurile ce se vor instala după ele au fost și vor mai fi subiecte de discuţii tensionate.

8. Chiar dacă Dumnezeu nu previne dezastrele naturale, religia este întotdeauna o parte semnificativă a răspunsului în faţa nenorocirilor, de la tsunami la tornade.

9. Mișcările apocaliptice vin și pleacă. Apocalipticii de pe 21 mai au atras interesul printr-o mediatizare excesivă, dar nu au fost nici primii și nici ultimii.

10. Majoritatea americanilor nu știu că Obama e creștin. Aceasta este concluzia sondajele, în ciuda știrilor conform cărora relaţia între Obama și biserica creștină a fost suficient de mediatizată, negativ și pozitiv.