Evreii ortodocşi, discriminaţi pentru că nu lucrează sâmbăta

1166

Evreii ortodocşi din Marea Britanie care sunt şomeri şi care locuiesc în regiunea de nord-vest a Angliei nu au primit ajutor de şomaj din cauza refuzului de a lucra sâmbătă, ziua lor de odihnă.

Astfel, guvernul britanic, prin Departamentul de Muncă şi Pensii, a solicitat începerea unei anchete pentru a stabili de ce anumite centre care ar trebui să ofere asistenţă, ajutor de şomaj şi posibilitatea găsirii unui loc de muncă, nu şi-au îndeplinit rolul în cazul evreilor.

Ancheta a fost declanşată după ce un tribunal britanic a dat câştig de cauză unui evreu ortodox (Jacob Slinger, 19 ani), care nu primise ajutorul de şomaj corespunzător a şase luni de muncă, informează The Jewish Chronicle.

Tribunalul a decis ca evreul să primească o compensaţie bănească de 1.500 de lire sterline, deoarece a îndeplinit condiţiile cerute de lege. Reglementările cer ca şomerii să fie dispuşi să muncească timp de minim 35 de ore pe săptămână, însă Slinger declarase că poate lucra până la 53 de ore pe săptămână, singura condiţie fiind că nu poate lucra de vineri seara de la apusul soarelui până sâmbătă seara la apusul soarelui.

Evreii ortodocşi se odihnesc în ziua de Sabat, când nu muncesc şi nici nu desfăşoară alte activităţi. Aproximativ 40% dintre evrei sunt ortodocşi.