Hărţuirea sexuală în Egipt: o epidemie

457

Numărul de cazuri de hărţuire sexuală a crescut alarmant în Egipt, în ultimele trei luni, spun activiștii pentru drepturile femeilor, care vorbesc despre o adevărată „epidemie", potrivit BBC .

Iarna trecută, în Alexandria, o femeie egipteană a fost atacată și abuzată, în plină stradă, de un grup de bărbaţi. Incidentul a fost filmat şi postat pe Internet. Cazul aceasta este unul extrem, însă potrivit unor sondaje recente mii de femei din Egipt se confruntă cu probleme similare în fiecare zi.

În 2008, un sondaj efectuat de Centrul Egiptean pentru Drepturile Femeilor a relevat că peste 80% dintre acestea au fost victima unui act de hărţuire sexuală. Suprinzător este că majoritatea victimelor aveau capul acoperit cu un văl islamic.

Pentru Said Sadek, sociolog la Universitatea Americană din Cairo, problema este una înrădăcinată adânc în societatea egipteană: un amestec între conservatorismul islamic despre care apreciază că este în creștere și vechile atitudini patriarhale. „Aceasta nu este cultura faraonilor, ci cultura beduinilor," punctează profesorul. Pentru fundamentaliștii islamici, rolul femeii este unul casnic, de aceea o femeie care lucrează, sau care alege să se îmbrace mai occidental este privită ca o femeie ușoară.

Chiar și femeile care poartă văl sunt hărţuite, pentru că, potrivit mărturisirii unui adolescent pentru BBC, unele femei poartă un văl mai strâmt. „Dacă fetele s-ar îmbrăca respectabil, nimeni nu s/ar atinge de ele."