Homosexualitatea „nu este un super-păcat”. Schimbare de paradigmă?

566

Una dintre cele mai agresive organizaţii evanghelice, în ceea ce priveşte opoziţia faţă de homosexualitatea şi căsătoriile homosexuale îşi schimbă stilul de abordare, avertizând creştinii conservatori „să fie atenţi să nu transforme homosexualitatea într-un super păcat".

Într-un interviu pentru Huffington Post, Jim Daly, preşedintele organizaţiei Focus on the Family, explică ce este cu această schimbare de paradigmă. Recunoscuţi pentru campaniile lor agresive împotriva homosexualităţii, drepturilor homosexualilor, avortului – fondatorul James Dobson comparându-i pe militanţii pentru căsătoriile homosexuale cu Hitler – se pare că organizaţia renunţă la acest stil războinic, în favoarea unei abordări mai blânde.

„Trebuie să recunoaştem că ne-am concentrat pe unele lucruri care au distras atenţia de la ce era important, şi anume Evanghelia lui Iisus," a declarat Daly la emisiunea radio Focus on the Family, difuzată de 1.000 de posturi, şi urmărită săptămânal de 2 milioane de oameni. Aceşti oameni au aflat de curând că trebuie să fie atenţi să nu facă din homosexualitate, un „super păcat". Această schimbare face parte dintr-o recalculare a priorităţilor şi o schimbare a stilului de abordare a problemelor. În cartea sa, ReFocus: Living a Life that Reflects God's Heart, Daly spune că, deşi crede în continuare că homosexualitatea, căsătoriile homosexuale şi avorturile sunt toate păcate, creştinii conservatori trebuie să realizeze că ar trebui „să reflecte gloria lui Dumnezeu, nu să încerce să câştige fiecare bătălie”.

Această schimbare a stilului de abordare poate fi un răspuns la schimbarea peisajului religios şi politic din Statele Unite. Daly recunoaşte că, atunci când vine vorba de căsătoriile homosexuale şi drepturile homosexualilor, tinerii americani, inclusiv evanghelicii, sprijină din ce în ce mai mult ambele cauze. Un sondaj Pew, făcut public săptămâna trecută, arată că pentru prima dată în istoria Americii, mai puţin de jumătate din populaţie este protestantă şi unul din cinci americani nu are nicio afiliere religioasă. Aceştia, dintre care majoritatea sunt tineri, cred că bisericile sunt prea preocupate cu politica, puterea şi banii.

La fel de bine, schimbarea ar putea face parte dintr-o strategie a organizaţiei de a atrage mai mulţi donatori. Faţă de acum patru ani, când Focus on Family avea un buget de 145 de milioane de dolari, anul acesta a scăzut la 95 de milioane şi are doar 650 de anagajaţi, faţă de 1.400, acum 10 ani.

În timp ce Daly vrea să ducă organizaţia într-o nouă direcţie, spune că nu şi-a abandonat crezurile. Cu toate astea, organizaţia a renunţat la programul „Love Won Out," un program controversat de terapie de conversie pentru homosexuali. Pe site este scris că persoanele homosexuale îşi pot schimba orientarea sexuală și, deşi stilul şi strategia organizaţiei se schimbă, Daly spune că în continuare se cheltuie prea mulţi bani pentru susţinerea iniţativelor de interzicere a căsătoriilor gay care, în 32 de state americane, au fost adoptate.

Aceste schimbări fac parte dintr-o reorientare mai largă a liderilor religioşi asupra acestui subiect. Chiar şi liderul Bisericii Anglicane din Marea Britanie, Arhiepiscopul Rowan Williams, care l-a criticat dur pe primul ministru britanic, David Cameron, care a militat pentru legalizarea căsătoriilor gay, şi-a schimbat uşor poziţia. După ce şi-a anunţat retragerea, Arhiepiscopul a precizat că Biserica ar fi trebuit să se implice în apărarea drepturilor civile ale homosexualilor şi că acuzarea persoanelor homosexuale este o gravă eroare pe care o fac creştinii, şi pe care Biserica ar trebui să o condamne.