Big Bang-ul și religia, în centrul unei dezbateri CERN

212

Câţiva dintre cei mai cunoscuţi oameni de știinţă ai Europei au dat startul unei dezbateri cu tentă filosofică și religioasă privind originea tuturor lucrurilor, a anunţat BBC.

În centrul conferinţei, organizate la sediul CERN din Geneva (Elveţia) a fost teoria Big Bangului, rediscutată în lumina cercetărilor privind bosonul Higgs.

Primul vorbitor în cadrul conferinţei a fost Andrew Pinsent, director de cercetare la Ian Ramsey Centre for Science and Religion de la Universitatea Oxford. El a declarat că „riscăm să transformăm societatea într-o mașinărie" dacă nu îi permitem să interacţioneze cu religia și filosofia. „Știinţa, luată izolat, este grozavă pentru a produce lucruri, dar nu se pricepe prea bine să producă idei," a explicat Pinsent. „Einstein a început prin a-și pune aceleași feluri de întrebări pe care și le-ar pune un copil, de genul cum ar fi să poţi călători pe o rază de lumină." Acesta este genul de interogaţii la care știinţa ar trebui să se întoarcă, este de părere Dr. Pinsent.

Profesorul Rolf Heuer, directorul CERN, a explicat apoi că rezultatele privind bosonul Higgs a furnizat „o cunoaștere și o înţelegere mai profunde ale momentelor de după Big Bang".Co-organizator al conferinţei, Dr Gary Wilton, reprezentant al arhiepiscopului de Canterbury, a adăugat că particula Higgs a „ridicat o mulţime de întrebări [privind originea Universului] la care oamenii de știinţă nu pot răspunde singuri." Wilton a subliniat că, răspunsurile la aceste întrebări „trebuie explorate împreună cu teologii și filosofii".

Organizatorii se așteaptă și la controverse pe parcursul evenimentului care va dura trei zile. Mulţi se așteaptă ca profesorul John Lennox, de la Oxford, cunoscut pentru critica acidă pe care a îndreptat-o adesea împotriva oamenilor de știinţă atei, să nu se dezmintă la această conferinţă.