Instantaneu spiritual: creștinătatea surprinsă în 100 de predici

35

Un autor american a iniţiat un proiect editorial inedit: un instantaneu al spiritualităţii americane, captat cu ajutorul a 100 de predici, ţinute de 100 de pastori diferiţi, din denominaţiuni diferite, într-o singură zi.

Scott H. Lewis, căci despre el este vorba, vrea să vadă cum ar arăta creștinismul, văzut prin prisma a 100 de predici, toate prezentate în duminica de pe 4 decembrie. „Scopul meu este să creez un mozaic al ideilor creștine, așa cum au fost ele exprimate într-o duminică anume," a declarat Lewis pentru Christian Post.

Lewis plănuiește să adune toate ideile predicate într-o carte, care se va numi „One Certain Sunday: A Snapshot in Time From America's Pulpits" („O anumită duminică: un instantaneu în timp, de la amvoanele Americii"). Și, deși este conștient că proiectul său ar putea să nu reușească să adune chiar 100 de predici, Lewis spune că va reuși să evidenţieze varietatea spirituală a Americii prin intermediul diferitelor predici.

Autorul a explicat că a ales data de 4 decembrie fără niciun alt motiv în afară de acela că a dorit să fie o duminică obișnuită, în care să nu se celebreze nicio sărbătoare religioasă sau de stat. Ideea i-a venit după ce a văzut un proiect publicat de revista Life, care cuprindea fotografii din diverse locuri ale ţării, surprinse într-un moment banal. Eseul foto care a rezultat astfel s-a intitulat „O zi din viaţa Americii" și a constituit o mărturie impresionantă a diversităţii poporului american.

„M-am gândit că dacă am putea atrage atenţia asupra diversităţii predicilor prezentate într-o duminică anume – cu diferite stiluri și subiecte, provenind din diverse denominaţiuni, din biserici bogate și sărace, mega și mini, rurale și urbane – am putea spune ceva interesant," a mărturisit autorul.

Partea dificilă a proiectului este să convingă pastorii să își publice predicile. „Cei mai mulţi sunt oameni umili care consideră că predicile lor sunt bune, dar nu chiar atât de bune încât să merite să fie publicate," a explicat Lewis. „Însă asta e ceea ce face ca proiectul să fie atât de incitant. Chiar vrem să auzim mesajele pe care acești preoţi le transmit. Ei reprezintă materialul din care este alcătuită creștinătatea, similar colegilor lor mai cunoscuţi." Șansele ca predicile acestora din urmă să fie publicate sunt chiar mai mici, fiindcă mulţi dintre pastorii de mega-biserică au contracte de exclusivitate cu anumite posturi de radio sau tv.

Totuși, acordând tot creditul pastorilor care vor contribui, Lewis speră să stimuleze pe cât mai mulţi să participe la proiect și să „își ducă slujirea la nivel naţional, sau chiar să depășească graniţele ţării."