Legea care le interzice femeilor musulmane purtarea vălului burqa în public va intra în vigoare în Belgia, începând cu data de 23 iulie. Belgia devine astfel a doua ţară din UE care interzice purtarea vălului ce acoperă întreaga faţă a femeilor musulmane.
Nerespectarea legii va atrage sancţionarea cu plata unei amenzi de 137,50 de euro şi cu încarcerare de până la 7 zile, informează euractiv.com. Susţinătorii legii spun că aceasta promovează drepturile femeii şi previne apariţia unei rupturi între comunitatea belgiană şi cea musulmană. Membrii comunităţii musulmane nu împărtăşesc însă această convingere şi văd în lege o formă de stigmatizare nu doar a femeilor musulmane, ci a întregii comunităţi islamice din Belgia.
Respins la primul vot, în aprilie 2010, proiectul de lege a trecut la cel de-al doilea vot datorită faptului că Belgia nu are încă un guvern, în data de 13 iunie împlinindu-se un an de când politicienii aleşi în 2010 nu se pun de acord asupra noului guvern.
„În primul rând, este o lege care protejează un principiu fundamental, cel al egalităţii dintre bărbaţi și femei. În al doilea rând, dacă vrem o societate deschisă, nimeni nu trebuie să aibă faţa acoperită," a declara deputatul belgian care a luat iniţiativa acestei propuneri legislative.
Estimările arată că 270 de femei din Belgia poartă vălul burqa.
Guvernul statului australian New South a aprobat, în 4 iulie, legea care interzice purtarea de obiecte vestimentare care pot să împiedice identificarea unei persoane. Decizia a venit la scurtă vreme după ce un judecător a fost nevoit să achite o femeie musulmană pentru că aceasta nu a putut să fie identificată din cauza faptului că purta vălul burqa. Sancţiunile pentru încălcarea legii pot să ajungă la amenzi de până la 4.064 de euro sau chiar închisoare cu un an.
Ziua de 11 aprilie 2011 a marcat, în Franţa, intrarea în vigoare a legii care interzice purtarea articolelor vestimentare care ascund faţa femeilor. Legea din Franţa nu include nicio referire directă la religia islamică sau la vălul burqa, însă comunitatea musulmană din această ţară a acuzat că este direct vizată de lege. În Franţa, persoanele care insistă să nu respecte legea şi să poarte vălul tradiţional plătesc amenzi de 150 de euro şi sunt obligate să participe la cursuri de reeducare.
Silvana Koch-Mehrin, vicepreşedinta Parlamentului European a cerut, în 2 mai 2010, interzicerea purtării vălului burqa în toate ţările membre UE. Koch-Mehrin afirma, la data aceea, că acest văl este un fel de „închisoare mobilă" şi că atunci când întâlneşte pe stradă femei musulmane cu faţa complet acoperită, faptul îi stârneşte nelinişte.
Războiul împotriva vălului burqa a inclus şi Danemarca. În toamna lui 2009, Partidul Conservator din această ţară a iniţiat un proiect legislativ prin care să li se impună femeilor musulmane să renunţe la purtarea vălului în public. Vălul burqa a fost introdus de talibani, susţinea Naser Khader, membru musulman al parlamentului danez, şi nu „este deloc islamic".
Extrema dreaptă din Olanda a propus o lege similară, iar în Italia, Liga Nordului face lobby pentru un proiect de lege după modelul francez.
(Foto: thelariatonline.com)