Egipt: copiii condamnaţi pentru insultarea Coranului au fost eliberaţi

155

Un tribunal egiptean i-a găsit vinovaţi pe cei doi băieţi creștini acuzaţi că ar fi arătat „dispreţ faţă de religia islamică", dar i-a redat în custodia părinţilor. Copiii, în vârstă de 9 și respectiv 10 ani au fost judecaţi după ce un cleric islamist i-a acuzat în luna septembrie că ar fi rupt pagini din Coran și ar fi urinat pe ele, relatează Christian Post.

Judecătorul i-a declarat vinovaţi de „desacralizare" a Coranului, în ciuda caracterului contradictoriu al acuzaţiilor aduse contra lor și a dubiilor privind capacitatea celor doi copii de identificare a versetelor coranice, aceștia fiind analfabeţi. Judecătorul a motivat indulgenţa sentinţei făcând referire la vârstele copiilor. Cu toate acestea, deși nu au fost condamnaţi la închisoare, cei doi băieţi au fost declaraţi vinovaţi, judecătorul găsind astfel o soluţie de compromis între temperarea indignării internaţionale cu privire la acest caz și potolirea mâniei localnicilor musulmani.

Nabil Farag și Mina Rizq (identificaţi în mod eronat anterior ca Nabil Naji Rizq și Mina Atallah) se jucau la o groapă de gunoi din provincia Beni Suef când au fost acuzaţi de insultarea Coranului.Tatăl unuia dintre băieţi susţine că cei doi sunt nevinovaţi.

„Satul nostru se află pe Canalul Bahar Mousa, iar în apropiere se află o zonă în care femeile aruncă gunoiul, iar copiii merg acolo ca să caute cuie sau lucruri de metal pentru a le vinde", a declarat Nady Rizq. „În timp ce se jucau în gunoaie, un bărbat pe nume Ibrahim Mohammed Ali a văzut câteva bucăţi de hârtie cu murdărie pe ele și a crezut că băieţii urinaseră pe ele și rupseseră Coranul, dar ei n-au făcut așa ceva", a adăugat el.

Rizq spune că Ali i-a dus pe băieţi într-o biserică și a întrerupt serviciul divin pentru a-l informa pe preot cu privire la acuzaţie. Preotul l-ar fi pălmuit pe unul dintre băieţi și l-ar fi întrebat ce s-a întâmplat, conform avocatului celor doi, Karam Ghoubrial. Băieţii s-au apărat, spunând că nu făcuseră nimic rău. În seara respectivă, Ali a raportat incidentul la poliţie, declarând că i-a văzut pe copii urinând și defecând pe paginile Coranului. Cu toate acestea, mărturia sa din timpul procesului s-a dovedit contrară acestei acuzaţii iniţiale, el declarând că, de fapt, nu i-a văzut făcând aceste lucruri.

Provincia Beni Suef a mai fost în centrul atenţiei presei și în luna ianuarie, când un tribunal i-a condamnat pe Nadia Muhammad Ali și cei șapte copii ai ei la 15 ani de închisoare pentru reconvertirea la creștinism, după ce se convertise la Islam. Părăsirea Islamului poate fi pedepsită chiar și cu moartea conform legii islamice sharia, citată în prezent ca sursă legislativă în noua constituţie egipteană, aprobată la referendumul din luna decembrie.