Islamul radical ar putea intra în România

427

Lăcaşuri de cult musulmane ilegale, care ar putea să promoveze idei fundamentaliste, apar în România şi, în special, în Bucureşti. Avertismentul vine din partea comunităţii turco-tătare din România.

Parlamentul României a fost avertizat cu privire la activitatea unor organizaţii nonguvernamentale, finanţate din afara ţării, care promovează principii dogmatice radicale. Conducătorul cultului musulman din România, muftiul Iusuf Muurat, a atras de mai multe ori atenţia asupra activităţii unor organizaţii precum Semiluna şi Taiba.

Muftiatul cultului musulman din România susţine că aceste organizaţii nonguvernamentale nu au aviz de funcţionare din partea cultului musulman. Ele predică religia islamică, fără a avea studii de pedagogie recunoscute de statul român, şi se adresează copiilor musulmani, „categoria cea mai vulnerabilă din punct de vedere al îndoctrinării religioase".

„La prima vedere, scopul lor este unul umanitar, de promovare a principiilor islamice, dar aceşti emisari devin agresivi prin exprimările şi atitudinile luate, în încercarea de a le inocula unor enoriaşi ideea că numai părerile lor despre învăţăturile Profetului sunt reale, şi nu cele promovate de Muftiat şi de Dyanet – Preşedinţia Cultelor de la Ankara", a declarat muftiul, notează adevarul.ro.

Nakechbandi Ahmed Mazhar, preşedintele Fundaţiei Centrul Cultural Islamic Semiluna, a respins acuzaţiile, declarând că Semiluna funcţionează cu acordul scris al Secretariatului de Stat pentru Culte.

„Prin această serie de declaraţii pe care dl Muftiu le face de multă vreme deja, el nu caută decât să dezbine comunitatea musulmană, să demonstreze că musulmanii nu sunt toţi la fel, cei care ţin de Muftiat sunt bine călăuziţi, iar toţi ceilalţi sunt radicali. Muftiatul doreşte să impună monopol religios asupra comunităţii", a declarat, în replică, şi Abu Al-Ola Al-Ghaithi, preşedintele Fundaţiei Taiba.