Studiu: Musulmanii extremişti nu vor să domine lumea

83

Musulmanii extremişti sunt mai preocupaţi cu apărarea împotriva influenţelor străine, decât cu islamizarea lumii, conform unui nou studiu bazat pe texte extremiste. Studiul sugerează că acuzaţiile din partea Vestului că extremiştii vor să domine lumea, sunt false.

Cercetarea realizată de Centrul pentru Comunicare Strategică de la Universitatea de Stat din Arizona, analizează modul în care a fost folosit Coranul în 2.000 de mesaje propagandistice, din 1998 până în 2011, originare din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Au fost analizate şi grupări mari, precum Al Qaeda, dar şi mesaje anonime online.

Unul dintre rezultatele care i-a surprins pe cercetători a fost absenţa aproape totală a citărilor din unul dintre pasajele cele mai extreme ale Coranului, care este tratat ca „o chemare divină pentru război la scară globală," explică cercetătorii pentru CNN.

Studiul concluzionează că extremiştii, în baza citărilor din Coran, „nu reflectă o ofensivă agresivă pentru cucerirea necredincioşilor, sau a lumii, aşa cum se presupune în mod general. În schimb, vorbesc depre teme precum victimizarea, dezonoarea şi pedeapsa (cerului)". În urma rezultatelor obţinute, cercetătorii sugerează că trebuie găsită o abordare diferită pentru contracararea retoricii extremiste, decât concentrarea pe factorul fricii.