Ne putem prelungi viaţa, scurtând timpul de inactivitate zilnică

47

Dacă ne-am limita timpul pe care îl petrecem stând (în inactivitate fizică) la doar 3 ore pe zi, am putea adăuga doi ani speranţei noastre de viaţă, au calculat oamenii de ştiinţă, potrivit unui material publicat de BMJ Open, citat de BBC.

Dacă reducem timpul în care privim la TV, la doar 2 ore, am putea adăuga 1,4 ani la viaţa noastră, se arată într-un raport al experţilor americani.

Criticii acestui studiu îi reproşează însă că este nerealist. „Poate părea plauzibil ca, dacă generaţiile viitoare vor face mai multă mişcare, vor trăi, în medie mai mult" susţine prof. Davi Spiegelhalter, expert în calcularea riscului la Universitatea Cabridge. „Dar foarte puţini dintre noi petrec, în prezent, mai puţin de trei ore aşezaţi, în fiecare zi. Prin urmare ţinta propusă este una foarte optimistă."

Sistemul de Sănătate Publică din Marea Britanie a recomandat adulţilor să fie activi zilnic. Specialiştii sfătuiesc ca activitatea să fie distribuită pe parcursul întregii săptămâni sau să fie organizată în două sesiuni mari. Exerciţiile fizice ar trebui să includă cel puţin 150 de minute pe săptămână de activităţi cu intensitate redusă precum mersul cu bicicleta, sau cel puţin 75 de minute pe săptămână de activităţi intense precum alergarea sau tenisul. O dată sau de două ori pe săptămână ar trebui să facem exerciţii fizice pentru tonifierea musculaturii prin exerciţii de întindere.