Încălzirea globală chiar generează fenomene meteo extreme

97

Oamenii de ştiinţă au dovedit, pentru prima dată, existenţa unei legături cauzale între încălzirea globală şi fenomenele meteorologice extreme, informează AP.

O analiză efectuată de cercetători de la Universitatea de stat din Oregon a arătat că încălzirea globală este cea care a făcut ca valul căldură care s-a abătut asupra statului american Texas să fie de 20 de ori mai probabil într-un an în care se formează uraganul La Nina.

Folosind o simulare computerizată, cercetători de la Oxford au arătat că luna noiembrie a anului trecut a fost a doua cea mai caldă lună noiembrie din ultimii 300 de ani. Şi că decembrie 2010 a fost cea mai rece lună, în acelaşi interval de timp.

Anul trecut fost cel mai rece an, din 2008 încoace, în ceea ce priveşte temperatura medie globală, care a fost de 14,4 grade Celsius. Însă anul trecut rămâne între primii 15 cei mai calzi ani de când au început înregistrările, la sfârşitul anilor 1800, a anunţat Administraţia Naţională Americană pentru Administrarea Oceanelor şi a Atmosferei. O dată sau de două ori pe săptămână ar trebui să facem exerciţii fizice pentru tonifierea musculaturii prin întinderi musculare.