Ucigașul celor 3 studenţi musulmani ar putea primi pedeapsa capitală

626

Vestea că procurorii plănuiesc să solicite pedeapsa capitală pentru bărbatul acuzat că a ucis trei studenţi musulmani din Chapel Hill, luna trecută, a fost primită foarte diferit de către membrii comunităţii islamice locale.

Dacă numeroși activiști au apreciat iniţiativa procurorilor, membrii familiei Barakat, care au pierdut în urma atacului o fiică, un fiu și pe soţia acestuia, spun că nu vor încă să ia o poziţie faţă de propunere.

„În momentul acesta, nu comentăm deloc asupra pedepsei cu moartea”, a declarat Farris Barakat, fratele lui Deah, ucis luna trecută.

Mai mulţi activiști din comunitatea musulmană s-au întâlnit într-o locuinţă privată pentru a discuta opţiunea pedepsei cu moartea. „Oamenii au simţit că pedeapsa capitală este legitimă în acest caz”, a declarat Khalilah Sabra, director executiv al Muslim American Society Immigrant Justice Center, care a participat la întâlnire. „Ar arăta că sistemul de justiţie este corect.”

Craig Stephen Hicks, bărbatul acuzat de uciderea celor trei studenţi, și-a recunoscut fapta. Procurorii spun că plănuiesc să ceară pedeapsa capitală dacă judecătorii îl vor condamna pentru omor calificat (crimă de gradul I).

Vocea comunităţii musulmane cere însă ceva mai greu de făcut decât o condamnare la moarte. Dorește o investigare de profunzime a acuzaţiilor privind dicriminarea religioasă.

„Nu căutăm răzbunarea”, a spus Mohamed Elgamal, președintele Asociaţiei Islamice din Raleigh. Aceasta, deși islamul permite pedeapsa capitală pentru crime considerate proporţionale. „Vrem mai degrabă să ducem mai departe moștenirea acestor tineri”, a adăugat Elgamal, amintind de bursele de studiu deschise la Universitatea de stat din Raleigh în numele celor trei studenţi uciși.