Austria a interzis finanţarea străină a organizaţiilor musulmane

334

Parlamentul austriac a adoptat la sfârșitul lunii februarie o nouă lege care reglementează statutul comunităţii musulmane. Vestea nu este însă una sută la sută îmbucurătoare pentru membrii comunităţii.

Noul text de lege recunoaște, pentru prima dată, dreptul musulmanilor de a dispune de serviciile unui imam în armată, în spitale, case de bătrâni şi închisori, precum şi de dreptul la mâncare halal, inclusiv în şcolile publice. Măsurile legale, adoptate în urma unor dezbateri care au durat trei ani, prevăd și protejarea sărbătorilor religioase islamice și subvenţionarea instruirii imamilor.

Însă liderii islamici spun că legea îi discriminează, mai ales prin interdicţia plasată asupra primirii finanţării din străinătate. Moscheile și imamii nu vor mai avea voie să primească bani din afara graniţelor, deși, reproșează reprezentanţii comunităţii islamice, membrii altor religii, precum creștinii sau evreii, nu au astfel de restricţii.

„Ceea ce ne dorim”, a explicat ministrul afacerilor externe austriac, Sebastian Kurz, „este să reducem influenţa și controlul politic al entităţilor islamice din străinătate și să dăm islamului șansa să se dezvolte liber în societatea noastră și în acord cu valorile noastre europene comune”, citează BBC. Ministrul a subliniat că aspectul actual al noii legislaţii nu este influenţat de atentatele islamiste petrecute în Europa.

Clericul musulman turc Mehmet Gormez a denunţat măsurile drept „o întoarcere cu 100 de ani în trecut”, argumentând că Turcia nu a fost vizată de plângeri cu privire la finanţarea imamilor din Austria.

Criticile nu au venit însă numai din sfera religioasă, ci și din cea politică. Partidul Libertăţii (extrema dreaptă) a ironizat legea, informează Mediafax, catalogând-o drept un „placebo” şi citând estimări potrivit cărora 200 de persoane – inclusiv copii şi femei – au plecat în Siria şi Irak să se alăture unor grupări jihadiste ca Stat Islamic (SI).

Foto: Sebastian Kurz/ PressPhoto