Pop-islamul cucereşte televiziunile din Pakistan

56

Grupurile islamice din Pakistan au militat cu ostilitate împotriva televiziunii prin cablu până şi-au dat seama că o pot folosi în slujba islamului.

Considerată până acum o fereastră a obscenităţilor occidentale, televiziunea prin cablu a fost blamată de puternic de islamici. Recent însă, fundamentaliştii islamici din Pakistan au realizat că, televizat, islamul are mare succes la public. Aşa a apărut o adevărată tendinţă a teleevanghelismului islamic, bazat în mare parte pe confruntări cu liberalii.

Astfel, relatează BBC, în orice zi a săptămânii, pakistanezi pot urmări la TV un cocktail de telenovele, dezbateri politice aprinse şi, tot mai des, materiale de popularizare a islamului.

Una dintre vocile proeminente care s-au pronunţa împotriva acestei forme de evanghelizare a fost Veena Malik, o actriţă pakistaneză care a fost recent implicată într-o puternică ciocnire verbală, difuzată în direct de televiziunea Pakistaneză. Tânăra a fost acuzată de imoralitate după ce a participat la emisiunea indiană Big Boss (echivalentul indian pentru Big brother). După ce înregistrarea emisiunii cu pricina a devenit virală pe Internet, Malik a ajuns un simbol al luptei liberalilor pakistanezi, contra ramurii islamice fundamentaliste.