Băiat ucis violent pentru un cuvânt despre o ceașcă de cafea

300

Mohammad Qataa, de 14 ani, a fost împușcat mortal în faţa mamei lui, după ce a făcut un comentariu, considerat deplasat, despre o ceașcă de cafea. Uciderea băiatului acuzat de blasfemie a ajuns să simbolizeze îngrijorările colective ale sirienilor cu privire la puterea în creștere a islamiștilor radicali din Siria, deciși să impună legea Sharia.

Adolescentul vindea cafea în micul magazin al familiei sale. Pe 10 iunie, cineva i-a cerut lui Mohammad Qataa (foto jos) o ceașcă de cafea pe gratis. „Nici măcar dacă Profetul însuși s-ar întoarce", a replicat băiatul, răzând. Această remarcă a constituit sentinţa lui la moarte, scrie BBC

Remarca a fost auzită de trei bărbaţi înarmaţi. L-au târât la o mașină și l-au luat. Jumătate de oră mai târziu, băiatul a fost aruncat din mașină în faţa magazinului familiei, după ce fusese bătut foarte violent.

Fără să arate vreo teamă de consecinţe, bărbaţii au strigat: „O, oameni din Aleppo! O, oameni din Shaar!" Strigătele lor au atras atenţia mamei lui. Unul dintre ei a strigat către ea: „Cine îl insultă pe Profet va fi ucis, conform Shariei". De asemenea, unul din ei a făcut o remarcă neobișnuită: blasfemia contra lui Dumnezeu poate fi iertată, dar insultarea Profetului e o ofensă capitală.

Bărbaţii l-au împușcat pe băiat direct în faţă, lăsându-i o gaură acolo unde ar fi trebuit să fie gura și nasul. Apoi l-au mai împușcat o dată și l-au lovit. L-au împușcat a treia oară și l-au călcat în picioare. Mama a întrebat îngrozită: „De ce-l omorâţi? E doar un copil!" Unul din bărbaţi a strigat: „El nu e musulman – pleacă!"

După crima violentă, imaginile cu trupul desfigurat al lui Mohammed au devenit virale pe Facebook și Twitter. Criminalii au plecat de la locul faptei și nu au fost încă identificaţi. Cele două mari organizaţii islamiste suspectate sunt al-Qaeda și Nusra Front.

Deși membrii familiei băiatului ucis nu știu – sau se tem să spună – care grup armat trebuie învinovăţit pentru moartea lui Mohammed, ei susţin că responsabilitatea ultimă aparţine autorităţilor rebele.

„Nu mai avem niciun pic de libertate", afirmă fratele mai mare al lui Mohammed, Fouad. „O aveam când rebelii au cucerit Aleppo, dar acum nu mai avem nimic. Avem în schimb nenumăratele comisii [Sharia], fiecare susţinându-și propria interpretare a religiei", conchide el.