Femeile și sportul: E inteligenţa o scuză să nu faci sport?

5168

„Sunt grasă și fabuloasă!". Asta scria pe pancartele cu care protestau dezbrăcate mai multe femei, în faţa unui magazin al celebrului brand de lenjerie intimă Victoria′s Secret, din San Francisco, California.

Protestatarii, membrii ai organizaţiei About-Face, promovau mesaje precum „Priveşte-te în oglindă şi spune-ţi că arăţi grozav” sau „Frumuseţea nu depinde de kilogramele pe care le ai”. Deși ideea că o femeie nu trebuie să arate ca un model de lenjerie intimă pentru a se considera frumoasă este corectă, dar a te convinge singur că nu este nicio problemă să fii supraponderal este de-a dreptul periculos. Să fii gras este în primul rând o problemă de sănătate și abia în al doilea rând o problemă de estetică.

Una dintre cele mai apreciate vedete din România, Mihaela Rădulescu, își întreţine aspectul fizic cu mult sport. Felul în care arată este aparent un motiv de mare invidie pentru femei, în special pentru cele care au văzut-o în vacanţă, în costum de baie, și care nu au contenit să discute despre ea în gura mare. Pentru ele, Mihaela Rădulescu a postat un mesaj pe Facebook: „Când nu mai am nimic interesant de spus, bag o poză dezbrăcată, ca să le enervez pe alea urâte şi deştepte, că devin şi ele frumoase când sunt rele”.

Trecând peste limbajul ales pentru a transmite acest mesaj, ceea ce se înţelege este că unele femei le desconsideră pe cele care au grijă de aspectul lor fizic, despre care cred că le sunt inferioare din punct de vedere al inteligenţei. Această părere se poate să se fi încetăţenit în România, din mai multe motive. În primul rând, există preconcepţia că cei care s-au axat pe sport, au făcut-o pentru că nu au fost destul de deștepţi să facă altceva. În al doilea rând, românii sunt bombardaţi de mass-media cu imagini ale unor femei care sunt cunoscute doar pentru aspectul lor fizic, neavând niciun fel de relevanţă din alte puncte de vedere. În al treilea rând, să faci sport nu este tocmai ieftin, ca să nu mai vorbim de alte proceduri de slăbire. De aceea, cei care investesc mulţi bani în aceste activităţi sunt văzuţi ca superficiali și poate chiar ignoranţi.

De fapt, inteligenţa poate fi cel mai bun atu în lupta de a renunţa la obiceiurile nesănătoase și de a adopta un stil de viaţă sănătos. Inteligenţa și frumuseţea fizică nu se exclud. Ceea ce Mihaela Rădulescu vrea să spună este că voinţa, sau „nervii” în alte cuvinte, este ceea ce le lipsește fetelor deștepte pentru a ajunge să arate ca ea, o femeie pe care acum o desconsideră.

Care sunt de fapt motivele pentru care femeile nu sunt amatoare de sport? Revista de fitness Shape face un top cu principalele cinci motive: sunt prea obosite, sunt prea ocupate, nu vor să își strice machiajul sau părul și nu au timp să îl refacă după un antrenament, nu știu ce să facă la sală și în general le preocupă prea multe probleme pentru a avea chef de sport. În schimb, pericolele la care se expun prin evitarea sportului sunt dintre cele mai grave.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat recent că mai mult de 3 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza lipsei cronice de mișcare. Astfel, sedentarismul ocupă locul al patrulea într-un top al factorilor de risc de deces la nivel mondial. Un studiul realizat la nivel global, publicat anul trecut în jurnalul The Lancet, arată că aproximativ 40% din populaţia ţării noastre este sedentară și că femeile din România sunt mult mai puţin active fizic decât bărbaţii. Femeile ar trebuie să fie mult mai atente la acest aspect și din cauza faptului că sedentarismul, alături de o dietă nesănătoasă sunt factori de risc principali pentru declanșarea cancerului mamar la femeile sub 50 de ani.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.