Pakistan: 200 familii creștine, refugiate din cauza unui conflict religios pornit de la o minciună

O minciună spusă de o femeie care voia să se răzbune a dus la un conflict interreligios soldat cu fuga a 200 de familii. S-a întâmplat într-un cartier al orașului pakistanez Karachi, acolo unde organizaţia umanitară International Christian Concern a semnalat un atac din partea etnicilor musulmani asupra celor creștini, acuzaţi pe nedrept că ar...

Canada și Franţa, pregătite să o primească pe Asia Bibi

Pakisteneza Asia Bibi, achitată de Curtea Supremă din ţara sa după ce fusese condamnată la moarte pentru blasfemeie din cauza credinţei sale creștine, ar putea să se mute în Franţa sau Canada, dacă își dorește.

Irlanda scoate blasfemia din Constituţie

Odată cu alegerile prezidenţiale care s-au desfășurat săptămâna trecută în Irlanda, a fost organizat și un referendum privind eliminarea Articolului 40.6.1(i), referitor la blasfemie, din Constituţie. Un total de 64,85% din electorat a votat pentru eliminarea lui, decizie care marchează un alt pas în „revoluţia socială tăcută” în care s-a angajat ţara catolică.

Creștina Asia Bibi, achitată de Curtea Supremă din Pakistan

Cazul Asiei Bibi, o creștină condamnată la moarte în Pakistan pentru blasfemie, în 2010, a ţinut mult timp prima pagină a presei internaţionale, familia ei chiar obţinând anul acesta o audienţă la papa Francisc. Într-o decizie neașteptată, Curtea Supremă din Pakistan a răsturnat condamnarea primită și a decis eliberarea ei imediată.

O femeie a fost arestată în Indonezia fiindcă s-a plâns că o moschee face zgomot

Singură, pe un scaun din lemn masiv tapiţat cu piele, o femeie îmbrăcată în alb plânge înfundându-și faţa într-un prosop. Tocmai și-a auzit sentinţa pronunţată de judecătorul indonezian care, în baza legii antiblasfemie, a condamnat-o la un an și jumătate de închisoare. Infracţiunea ei? Faptul că a cerut unei moschei să dea mai încet volumul...

Peste 250 de intelectuali francezi cer anularea unor versete din Coran

O cerere șocantă a fost semnată pe 21 aprilie de peste 250 dintre cei mai importanţi intelectuali, artiști și politicieni ai Franţei, între care și fostul președinte Nicolas Sarkozy, alături de trei foști prim-miniștri.

Fanatismul cel de toate zilele

Era un sfârșit torid de iunie când adolescenta Muawia Bibi a crezut că și-a văzut visul cu ochii. Deși ai ei se opuseseră vehement, reușise în sfârșit să se mărite cu Sajjad Ahmed, un tânăr cu opt ani mai mare decât ea. N-a apucat să-și conștientizeze însă împlinirea, că visul ei s-a și transformat în...

Lege anti-blasfemie deghizată într-o lege arabă „împotriva urii”

Legile împotriva blasfemiei revin în atenţia apărătorilor libertăţii religioase după ce Emiratele Arabe Unite au aprobat o lege „împotriva urii”, informează Societatea Naţională Seculară (NSS), o organizaţie fără afiliere politică, din Marea Britanie. Deși susţinătorii legii afirmă că aceasta este menită să combată discriminarea, ea scoate în afara legii și „insultarea” religiei.

Condamnaţi la moarte pentru uciderea unei tinere acuzate de blasfemie

Patru bărbaţi au fost condamnaţi la moarte în Afganistan pentru participare la uciderea unei femei acuzate de blasfemie, informează site-ul agenţiei DPA.

Campania “Salvaţi-o pe Meriam” a funcţionat

Eliberarea creştinei sudaneze condamnată la executare pentru că s-a convertit de la islamism a fost primită cu bucurie de comunitatea internaţională care a pledat pentru viaţă ei. Bucuria rămâne însă umbrită de continuitatea legilor antiblasfemie, care pot aduce oricând pe altcineva în situaţia ei.

Sms-urile care au condamnat un creştin la închisoare pe viaţă

Un creştin din Punjab, Pakistan a fost condamnat să execute pedeapsa cu închisoare pe viaţă şi să plătească o amendă de 2.000 de dolari, din cauza unor mesaje trimise către clerici musulmani.

Băiat ucis violent pentru un cuvânt despre o ceașcă de cafea

Mohammad Qataa, de 14 ani, a fost împușcat mortal în faţa mamei lui, după ce a făcut un comentariu, considerat deplasat, despre o ceașcă de cafea. Uciderea băiatului acuzat de blasfemie a ajuns să simbolizeze îngrijorările colective ale sirienilor cu privire la puterea în creștere a islamiștilor radicali din Siria, deciși să impună legea Sharia.

Antisemitism, blasfemie şi apostazie: cele trei trenduri în raportul libertăţii religioase

La nivel global, credincioşii care ar trebui să se bucure de libertate religioasă se confruntă cu tot mai multe provocări. Cele mai importante trei tendinţe în ceea ce priveşte libertatea religioasă, evidenţiate de raportul întocmit de Departamentul de Stat american, privitor la anul 2012.

Turcia: Blasfemia din The Simpons

Instituţia care se ocupă de monitorizarea audiovizualului în Turcia a amendat o televiziune naţională pentru difuzarea unui episod din animaţia americană The Simpsons, în care Dumnezeu este descris ca primind porunci de la Satana.

Presiuni tot mai puternice pentru incriminarea internaţională a blasfemiei

La cinci zile după ce Organizaţia Cooperării Islamice a cerut (din nou) ca blasfemia să fie declarată „delict internaţional", șeful Ligii Arabe cere, la rândul său, incriminarea blasfemiei, avertizând că a insulta religia reprezintă o ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii mondiale.