Puţini s-ar fi gândit că un funcţionar public ar putea capta atenţia într-o măsură atât de mare încât să devină un caz naţional în SUA. Totuși, s-a întâmplat, iar situaţia în sine e complicat de clarificat.

Kim Davis a ajuns un personaj central pentru mass-media americană, gestul ei fiind analizat pe toate feţele, devenind chiar și subiectul unui sondaj de opinie. Recent, funcţionara din statul Kentucky a fost eliberată din închisoare după 6 zile de detenţie.

Kim fusese arestată după ce a refuzat să elibereze certificate de căsătorie cuplurilor de homosexuali. A devenit astfel prima persoană din America reţinută sub acuzaţia de refuz de acordare a certificatului de căsătorie pentru un cuplu homosexual. Femeia și-a susţinut nevinovăţia în faţa judecătorului prin faptul că este creștină (presa dezvăluind aderarea sa la creștinism în urmă cu patru ani) și nu poate să treacă peste conștiinţa sa. În replică, Kim a fost acuzată de sfidarea curţii, judecătorul federal susţinând că funcţionara a dat dovadă de „neascultare gravă”,  scrie New York Times.

Disputa din jurul conștiinţei

„Nu pot fi separată de ceea ce cred. Aceste certificate spun o poveste şi despre autoritatea mea ca grefier. Eu nu pot lua parte la asta”, au fost cuvintele de apărare ale femeii.

Pentru a o determina să renunţe la poziţia sa, judecătorul a argumentat că și el este creștin, dar legea nu poate fi ignorată de un funcţionar public. Surpriza situaţiei a fost faptul că femeia a fost pusă în cătușe. A fost o surpriză chiar și pentru cuplul de homosexuali care a dat-o în judecată. Judecătorul a optat pentru această măsură, fiind convins că sancţionarea cu o amendă ar fi fost ineficientă fiindcă ar fi fost plătită prin donaţii de către cei care o susţin pe Kim.

Roger Gannam, avocatul doamnei Davis, a criticat aspru decizia curţii, afirmând că aceasta este un avertisment puternic pentru creştinii din întreaga ţară: „Astăzi, pentru prima oară în istorie, un cetăţean american a fost încarcerat pentru că în conştiinţa sa are convingerea că o căsătorie reprezintă unirea dintre un bărbat şi o femeie”.

Eliberarea

După 6 zile de arest, acelaşi judecător a luat decizia punerii în libertate după ce subalternii lui Kim Davis (constrânşi prin ordin judecătoresc) au eliberat certificatul de căsătorie cuplului de homosexuali implicat în proces. Evident, eliberarea este condiţionată, judecătorul menţionând că, „dacă pârâta Davis va interveni în vreun fel asupra eliberării actelor, acest fapt va însemna încălcarea prezentului ordin şi atragerea de sancţiuni adecvate”. Cu alte cuvinte, riscă să revină la închisoare.

La prima vedere, Kim a învins sistemul de justiţie. Atmosfera din jurul închisorii în momentul eliberării ei a fost una de entuziasm. A ieșit pe poarta centrului de detenţie în prezenţa sutelor de susţinători, cu Biblii în mână, sosiţi din toată America. A fost un moment de maximă intensitate. Kim a încercat să se adreseze publicului care intona imnuri religioase, reușind însă să își stăpânească cu greu lacrimile. În final, a reușit să îi îndemne pe cei care au convingeri religioase similare să nu renunţe. „Noi servim unui Dumnezeu viu care ştie exact pentru ce ne aflăm fiecare dintre noi într-un anumit loc. Doar faceţi faţă presiunii. Nu lăsaţi garda jos, pentru că El este aici. El este de temut.”

Cazul devine politic

Toată povestea a depășit nota personală dată de gestul de refuz al femeii. Implicaţiile ample ale procesului i-au imprimat și o conotaţie politică. Acuzaţiile la adresa unei democraţii în derapaj au venit din toate mediile conservatoare americane. În consecinţă, cazul a ajuns să fie exploatat de opozanţii lui Obama și ai politicilor publice iniţiate de acesta. Mike Huckabee și Ted Cruz, ambii candidaţi la prezidenţialele americane, au vizitat-o pe Kim la închisoare.

Huckabee a fost chiar extrem de virulent, acuzând situaţia prin care trece femeia ca o parte vizibilă a unei dictaturi mascate. „Eu sunt dispus să-mi petrec următorii 8 ani la Casa Albă ca lider al acestei ţări. Vreau să ştiţi că sunt dispus şi să îmi petrec următorii 8 ani în închisoare. Dar nu sunt dispus să îmi petrec următorii ani în tiranie, sub conducerea unor oameni care cred că ne pot îndepărta de libertatea şi conştiinţa noastră.” Astfel, Kim a devenit, fără voia sa, simbolul opoziţiei religioase împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Problema de fond

Kim a fost eliberată, dar aceasta nu înseamnă că problemele s-au terminat. De fapt, dilemele persistă. Ar trebui femeia să rămână în funcţie sau să își dea demisia? Iar dacă renunţă, nu înseamnă că valorile creștine trebuie excluse din spaţiul public, iar temerea creștinilor cu privire la încălcarea libertăţii religioase ar fi justificată? Pe de altă parte, la fel de justificată este și întrebarea dacă gestul femeii nu este exagerat sau chiar rezultatul unei înţelegeri extreme a eticii creștine.

Deocamdată, Kim a spus că nu va elibera certificate pentru căsătoriile cuplurilor de acelaşi sex dacă va fi necesar acordul ei, însă nici nu îşi va da demisia. Nu la fel a procedat una dintre subalterne, care a afirmat că se va supune legii, chiar dacă contravine conștiinţei sale. „Sunt fiică de predicator, iar acesta este cel mai greu lucru făcut vreodată în viaţa mea”, a declarat Melissa Thomson. Sunt două poziţii diametral opuse care arată cât de complexă este situaţia. Practic, aceasta este miza întregii dispute. Poate fi invocată conștiinţa atunci când datoriile de serviciu solicită negarea acesteia?

Cetăţenii ieșiţi în faţa închisorii pentru a-și manifesta susţinerea și entuziasmul faţă de Kim au venit și cu un răspuns. Pe un banner scria un mesaj biblic: „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni.” Prin contrast, întrebată asupra acestei situaţii, Hillary Clinton a spus fără ezitare că „cei care lucrează în oficiu trebuie traşi la răspundere pentru datoriile lor”. Ben Carson, în schimb, susţine că congresul are responsabilitatea de a crea o legislaţie care să protejeze drepturile religioase ale tuturor americanilor.

O Americă divizată

Clinton nu este singura care a ajuns la concluzia pe care a enunţat-o. De fapt, majoritatea populaţiei americane are aceeași percepţie despre  caz. Destul de sensibili la probleme care ţin de negarea democraţiei, ar fi fost de așteptat ca cetăţenii americani să dezaprobe arestul. Surprinzător însă, majoritatea consideră că Kim Davis trebuia trimisă la închisoare pentru sfidarea curţii, potrivit unui sondaj de opinie HuffPost / YouGov.

Mai concret, 56% dintre respondenţi au recunoscut că au fost de acord cu decizia luată de judecător. La fel de mulţi americani consideră că femeia trebuia să elibereze certificatele respective, iar dacă nu o face atunci să demisioneze, iar 52% apreciază că trebuie să se supună legii, abia apoi conștiinţei.

Sondajul nu face decât să evidenţieze breșa din societatea americană în ceea ce privește percepţia asupra problemelor morale, dar și modul în care americanii construiesc democraţia. Această polarizare întrunește toate premisele să se accentueze, mai ales că ambele tabere se acuză reciproc de dictatură. O face și Andy Kopsa (reporter de investigaţie din New York), într-un articol publicat în The Guardian.„Aceasta este America în care trăim astăzi, una în care guvernul nostru este considerat tiranic pentru susţinerea clauzei de protecţie egală prevăzute în Constituţia Statelor Unite (în acest caz prin legalizarea la nivel naţional a căsătoriei între persoane de același sex). Jurnalistul susţine că principala ameninţare, în schimb, vine din partea celor care forţează în chestiuni de ordin religios, de aceea, în opinia sa, transformarea lui Kim într-un martir al momentului nu face decât să alimenteze această ameninţare reală.

Deocamdată, disputa rămâne deschisă, necesitând o profundă analiză și oferirea unor soluţii care să permită conștiinţei umane să fie așezată într-un raport firesc, echidistant faţă de obligaţiile cotidiene sau cele profesionale. Se naște astfel o problemă la care nu doar americanii trebuie să caute răspuns.

Foto: captură YouTube