Creşte numărul legilor care condamnă blasfemia, apostazia şi defăimarea religioasă

112

În anul 2011, aproape jumătate dintre ţările şi statele lumii au avut legi care condamnă blasfemia, apostazia şi defăimarea religioasă, potrivit unei analize efectuate de Forumul pentru Religie şi Viaţă Publică de la Pew Research Center.

Aproximativ 47% din ţările lumii au legislaţii care condamnă blasfemia (defăimarea religiei sau a simbolurilor religioase), apostazia (renunţarea publică la o credinţă religioasă) şi defăimarea (criticarea religiei). Din cele 198 de ţări incluse în studiu, 32 (circa 16%) au legi anti-blasfemie, 20 (adică 10%) au legi care condamnă apostazia şi 87 (44%) au legi împotriva defăimării religioase, inclusiv a membrilor unor grupuri religioase.

Cele mai multe ţări în care defăimarea este condamnată se află în Europa, unde 36 din cele 45 de ţări (aproape 80%) au aplicat această legislaţie în 2011. În schimb, în Orientul Mijlociu doar 15 din 20 (adică 75%) beneficiază de asemenea legi.

Aceasta este a doua oară când Pew Research Center evaluează legislaţiile anti-blasmefie şi apostazie, dar de data aceasta cercetarea a inclus şi legile care condamnă discursurile de ură la adresa minorităţilor religioase. Studiul a inclus rapoarte efectuate anul trecut de Departamentul de Stat al SUA, de ONU, Human Rights Watch şi Amnesty International.