Cercetătorii creează cel mai realist creier uman artificial

176

Un grup de cercetători a creat ceea ce se crede a fi cel mai apropiat model al unui creier uman funcţional, care a fost creat vreodată.

Creierul, care lucrează printr-un calculator extrem de avansat, este atât de dezvoltat încât poate trece de elementele de bază ale unui test IQ. Cercetătorii şi inginerii de la Universitatea Waterloo din Canada se laudă să este cel mai complex model de simulare a creierului uman, în momentul de faţă, conform DailyMail.

Se numeşte Spaun (Semantic Pointer Architecture Unified Network) şi constă din 2,5 milioane de neuroni simulaţi, grupaţi pe diferite subsisteme neuronale, cu ajutorul cărora poate să ducă la capăt opt cerinţe diferite. Spaun poate să copieze un desen, să numere, să răspundă la întrebări şi să facă un raţionament simplu.

Conexiunea dintre neuroni o imită pe cea reală, astfel încât subsistemele să funcţioneze similar cu creierul real. Informaţiile preluate pe cale vizuală sunt procesate de talamus, datele sunt reţinute de neuroni, după care regiunea numită basal ganglia cere îndeplinirea unei sarcini, acelei părţi a cortexului responsabilă de ea.

Următorul pas, conform cercetătorilor, este să adapteze Spaun cu plasticitate adaptivă, astfel încât să aibă capacitatea de a schimba conexiunile neuronale şi de a învăţa noi sarcini făcându-le direct, fără să fie programate dinainte.