Creștinii chinezi luptă să-și apere bisericile și credinţa (video)

1176

Creştinii chinezi luptă de la începutul anului împotriva a ceea ce pare a fi cel mai mare atac la adresa creştinismului: demolarea de biserici și de elemente de cult sacre.

Încă de la începutului anului, Partidul Comunist şi-a propus să elimine simbolurile creştinismului, demolând biserici din provincia Zhejiang şi impunând înlăturarea crucilor, sub motivul că acestea sunt „structuri ilegale”. Până acum au fost înlăturate peste 300 de cruci, iniţiative care s-au soldat de fiecare dată cu răniţi. Această atitudine pare a fi o măsură drastică împotriva popularităţii şi a răspândirii tot mai accentuate a creştinismului pe teritoriul chinez, notează time.com.

Unul dintre oraşele afectate de această măsură este Wenzhou, supranumit „Ierusalimul Chinei”, unde creştinii au format o fortăreaţă umană pentru a păzi Salvation Church timp de două luni. Locuitorii oraşului au de îndurat una dintre cele mai mari persecuţii din ultimii ani, motiv pentru care trăiesc permanent cu teamă. „Autorităţile consideră creştinismul o religie străină, care face parte dintr-o cultură străină, numită cultura vestică, iar creşterea creştinismului este percepută ca o invazie a acesteia în China”, declara unul dintre liderii religioşi locali, Chen Zhi’ai.

Guvernul local neagă acuzaţiile creştinilor şi afirmă că aceste măsuri au ca obiectiv demolarea clădirilor ilegale din provincie, iar demolarea bisericilor reprezintă doar o mică parte din acestea, notează edition.cnn.com. Cu toate acestea, creştinii se luptă din răsputeri să evite demolarea lăcaşurilor de cult, păzindu-le zi şi noapte şi cântând imnul The Cross Is My Glory.

„Creştinismul a crescut foarte rapid în China în ultimele zeci de ani; din zonele rurale a ajuns în oraşe şi din ce în ce mai mulţi tineri se convertesc la creştinism”, spunea Fenggang Yang, de la Purdue University din Indiana. Potrivit estimărilor sale, în câţiva ani China va avea mai mulţi creştini decât membri ai Partidului Comunist, care număra 85 de milioane la ultimul recensământ, iar în 15 ani China va deveni ţara cu cea mai mare populaţie creştină, depăşind SUA.

Chen consideră creştinismul drept un refugiu şi un „lipici social” pentru mulţi chinezi, deoarece promovează, printre altele, armonia socială. Dar în acelaşi timp avertizează autorităţile partidului comunist că „cine se joacă cu focul se va arde.”

https://www.youtube.com/watch?v=qTftHqJnraY