Creştinii minoritari sunt persecutaţi în ţările islamice

368

Creștinii sunt persecutaţi, supuși violenţelor și discriminărilor sau chiar omorâţi în ţările în care sunt minoritari și în care grupările musulmane extremiste sunt din ce în ce mai active. O confirmă trei cazuri recente din Afganistan, Somalia și Indonezia.

Autorităţile guvernamentale de la Kabul au anunţat eliberarea lui Sayed Mussa, bărbatul afgan arestat din mai 2010 și care urma să fie condamnat la moarte pentru că s-a convertit de la islam la creștinism. Eliberarea lui Mussa a venit după mai multe luni de presiuni din partea comunităţii internaţionale și după negocieri diplomatice între ambasadorii occidentali și autorităţile de la Kabul.

Sayed Mussa este tată a 6 copii, iar înainte de arestarea sa a lucrat pentru Comitetul Internaţional al Crucii Roșii. Termenii eliberării sunt, deocamdată, neclari. Conform unor surse citate de New York Times, Mussa ar fi fost eliberat în urma angajamentului că se va reconverti la islam. "Domnul Mussa a spus în faţa tuturor celor din Înalta Curte «Am făcut o greșeală convertindu-mă la creștinism și vreau să revin la islam»", a povestit aceeași sursă.

"Am primit confirmarea că [Sayed] a ieșit din ţară", a declarat Aidan Clay de la International Christian Concern. "Domnul ne-a permis să luăm parte la acest moment important și Îi mulţumesc pentru că s-a încheiat cu eliberarea lui Sayed Mussa. Prin scrisorile sale, Sayed a oferit lumii o mărturie a perseverenţei și credinţei sale," notează christianpost.com. Aidan Clay sugerează că, dimpotrivă, poziţia lui Mussa a fost una fermă în favoarea creştinismului.

În Somalia, un bărbat care s-a convertit de la islam la creștinism a fost ucis de un grup de musulmani radicali, conform International Christian Concern. Abdirahman Hussein Roble a fost ucis de membri ai grupării radicale Al-Shabaab, care l-au acuzat că vrea să semene discordie în rândul musulmanilor.

Roble este al 24-lea creștin omorât de musulmanii radicali din Somalia, începând din anul 2009, notează christianpost.com.

Gruparea Al-Shabaab este suspectată de legături cu gruparea Al Qaeda și este cunoscută pentru modul brutal în care impune legea Sharia, în special pentru executarea celor care se convertesc de la islam la creștinism.

Un tribunal din Indonezia l-a condamnat, ieri, pe predicatorul musulman Murhali Barda la 5 luni și jumătate de detenţie pentru că s-a folosit de poziţia lui de lider religios pentru a-i încuraja pe „leii musulmani" să atace o biserică creștină. Incidentul s-a soldat cu înjunghierea a 2 creștini, notează Reuters.

Activiștii pentru drepturile omului și pentru libertate religioasă și-au exprimat nemulţumirea faţă de decizia tribunalului și consideră că pedeapsa este prea mică, fapt ce va încuraja și alte manifestări violente împotriva creștinilor și a altor minorităţi religioase din Indonezia.