Turnură neașteptată în cazul pastorului Abedini

982

O turnură neașteptată a cazului pastorului Saeed Abedini, eliberat recent din detenţie în Iran, demonstrează vulnerabilitatea opiniei publice la manipulare printr-un acces trunchiat la informaţie.

Pastorul Saeed Abedini fusese închis în Iran după ce autorităţile l-au arestat pentru înfiinţarea unei reţele de biserici, acţiune incriminată de legea republicii islamice. Pastorul, împreună cu familia lui, a înaintat numeroase petiţii publice în care acuză regimul iranian de tratament inuman și tortură fizică, iar mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului s-au alăturat cauzei lui.

Recent eliberat în urma unui schimb internaţional de ostatici, pastorul Abedini este implicat într-un context dificil de înţeles chiar și de către susţinătorii lui. Familia pastorului este pe cale să se destrame după ce soţia lui Abedini a făcut public faptul că a iniţiat acţiuni în instanţă, împotriva soţului ei, pentru a putea păstra custodia copiilor. „Nimic nu m-a făcut mai fericită decât să-l văd pe Saeed eliberat din lanţuri, și pe pământ american”, a scris Naghmeh Abedini, soţia pastorului, pe o pagină Facebook apreciată de circa 80.000 de fani. În același anunţ însă, Naghmeh spunea și că a depus acte la judecătorie pentru ca instanţa să îi confere dreptul de a-și păstra copiii în Boise, Idaho, acolo unde s-au refugiat după arestarea lui Abedini, în urmă cu aproape trei ani și jumătate.

În postarea făcută pe Facebook, soţia pastorului mărturisește regretul de a fi ascuns de public acuzaţiile pe care le-a transmis în instanţă, mai exact că Abedini ar fi abuzat psihologic de ea. Femeia spune că, încă de acum trei luni, soţul ei ar fi ameninţat-o cu divorţul. „Saeed mi-a cerut să fac neapărat anumite lucruri care să îl promoveze în ochii publicului, pe care pur și simplu nu le-am mai putut face. M-a ameninţat că, dacă nu continuu, rezultatul va fi încheierea căsniciei noastre și implicit durerea pe care asta ar aduce-o asupra copiilor noștri”, a mai scris Naghmeh.

Până la acest moment, nota Religion News, nici pastorul, nici purtătorul său de cuvânt nu au comentat în vreun fel acuzaţiile soţiei. Susţinătorii de pe pagina de Facebook s-au arătat mai degrabă înclinaţi să ia apărarea femeii. „Sunt întristată de adevăr, dar adevărul întotdeauna eliberează”, nota o utilizatoare. Un cititor Religion News comenta pe site: „Ceva n-a fost în regulă cu povestea asta de la bun început. Cred că mult mai multe lucruri trebuie să iasă la suprafaţă și e destul de probabil să denote că ambele părţi au indus profund în eroare [publicul]. De exemplu, nimeni nu a explicat cum de Saeed avea posibilitatea să comunice liber cu lumea din interiorul uneia dintre cele mai brutale închisori de pe glob, în timp ce niciun alt deţinut american nu putea scoate un cuvânt.”

Saeed Abedini a fost în arestul iranian timp de trei ani și jumătate dintr-o pedeapsă care fusese hotărâtă la opt ani. Acuzaţiile oficiale nu au fost făcute publice de autorităţi.

Foto: Religion News Service