Restricţiile privind libertăţile religioase au crescut în lume

95

Nivelul de restricţionare a libertăţii religioase a cunoscut o creștere fulminantă în toată lumea, începând din a doua jumătate a anului 2009, până la mijlocul lui 2010, arată un studiu publicat de Centrul de Cercetare Pew. Nu doar ţările nedezvoltate au asistat la acest fenomen, ci chiar și ţările occidentale, în care libertatea religioasă este, în mod tradiţional, respectată.

Raportul a înregistrat „o creştere a restricţiilor religioase în ţările unde nivelul lor era anterior scăzut sau moderat, între care și Statele Unite". Raportul citează tentativele eşuate ale statului Tennesssee (sud) de a bloca ridicarea unei moschei şi ale statului Oklahoma (sud) de a interzice utilizarea în tribunale a referinţei la sharia, legea islamică, notează Mediafax.

De asemenea, citează o creştere a plângerilor de discriminare la muncă ce au legătură cu religia şi „atentate legate la religie", precum masacrul al 13 persoane la Fort Hood, Texas (sud), de către un militar musulman american în 2009.

China este ţara care arată cel mai înalt nivel de restricţii impuse de către Guvern, în timp ce în Pakistan, India, Israel şi Teritoriile Palestiniene ostilitatea socială este mai puternică, traducându-se prin violenţe şi hărţuiri. Şase ţări – Afganistan, Egipt, Indonezia, Rusia, Arabia Saudită şi Yemen – prezintă ambele caracteristici.

Potrivit Pew, circa 65% din locuitorii lumii trăiesc în ţări în care restricţiile religioase sunt impuse fie de guvern, fie de diverse grupuri de persoane.