S-a lansat cel de-al doilea volum al jurnalului „Fides et Libertas”

14

Asociatia Conștiinţă și Libertate a lansat cel de-al doilea volum al jurnalului Fides et Libertas, publicaţia anuală a International Religious Liberty Association (IRLA). Găzduită de Institutul Teologic Adventist de la Cernica, lansarea a avut în centru relaţia dintre secularism și libertate religioasă.

Evenimentul s-a bucurat de participarea unor figuri marcante ale spaţiului religios evanghelic, precum și a unor intelectuali activi în domeniul promovării drepturilor omului, care au apreciat la scenă deschisă iniţiativa publicării unui jurnal de specialitate privind libertatea religioasă.

Prezentă la lansare, Mihaela Miroiu, profesor universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a apreciat utilitatea volumului Fides et Libertas prin prisma faptului că „în ţară nu avem lucrări contemporane, în care persoana care abordează problema libertăţii religioase este bine pregatită teologic, politologic, filozofic și are și o cultură sociologică, cum este cazul autorilor acestui volum."

Decanul Baroului București, Ilie Iordachescu, a salutat, la rândul său, iniţiativa, mai ales în contrast cu „preocupările exclusiv politice ale mass media". În aceeși nuanţă, și Mircea Toma, directorul organizaţiei Active Watch, a mărturisit că „lansarea volumului Fides et Libertas a venit ca un cadou pentru mine, pentru că eram dezamăgit de atmosfera cotidiană din România".

Problematica libertăţii religioase avea nevoie de o abordare care să „deschidă un drum pentru trăirea în libertatea credinţei", a declarat Teodor Huţanu, președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România. Virgil Achihai, președintele Alianţei Evanghelice din România a subliniat în schimb, că „în problema libertăţii religioase, suntem datori să luptăm nu doar pentru noi, ci trebuie să ne rugăm și pentru cei care suferă din cauza [violării] libertăţii religioase, în alte zone ale lumii".

Fides et Libertas reprezintă o colecţie a celor mai importante poziţii în domeniul libertăţii religioase documentate de experţi internaţionali aparţinând celor mai mari universităţi din lume.