Top 15 ţări unde abuzul libertăţii religioase e „strigător la cer”

201

Comisia americană privind Libertatea Religioasă la nivel Mondial (USCIRF) a realizat, în cadrul raportului său anual, o listă a celor 15 naţiuni unde abuzul libertăţii religioase e „sistematic, strigător la cer și continuu", scrie Religion News.

Din lista de 15 ţări agresoare, opt sunt de asemenea considerate problematice de către Departamentul de Stat american: Burma, China, Eritrea, Iran, Coreea de Nord, Arabia Saudită, Sudan și Uzbekistan. Cu toate acestea, Comisia recomandă Departamentului de stat să adauge pe lista sa încă șapte ţări: Egipt, Irak, Nigeria, Pakistan, Tajikistan, Turkmenistan și Vietnam.

Comisia, creată în 1998 de Congresul american ca un organism independent de monitorizare a abuzurilor contra libertăţii religioase, a atras atenţia în cadrul raportului, printr-o secţiune separată, și asupra agresiunilor exercitate de organizaţii non-statale.

„USCIRF a pus un accent special pe actorii non-statali, întrucât acţiunile lor violente reprezintă o ameninţare în creștere la adresa libertăţii religioase", a afirmat Knox Thames, directorul departamentului de cercetare al Comisiei.

Somalia, spre exemplu, care nu a intrat în listă, găzduiește organizaţia teroristă al-Shabaab, care suprimă în mod brutal – prin lapidări, amputări, biciuiri sau detenţii – creștinii și musulmanii sufiţi, care nu se supun interpretării lor radicale a Islamului.