Victorie răsunătoare pentru libertatea religioasă în SUA

1028

Curtea Supremă de Justiţie a Statelor Unite a luat luni o decizie de o importanţă majoră pentru creștinii din mediul privat, care au acuzat că legea reformei sănătăţii (Obamacare) le periclitează libertatea religioasă.

Reforma sănătăţii, demarată la iniţiativa președintelui Barack Obama, a instituit un program de asigurări de sănătate obligatorii și accesibile financiar. Însă documentul, denumit Afordable Care Act și supranumit Obamacare, a generat nenumărate nemulţumiri în rândul liderilor politici (care acuzau lipsa unui acord în privinţa alocării bugetului de stat), apoi în rândul angajatorilor afectaţi de noua lege.

O plângere sonoră a venit din partea instituţiilor afiliate religios care au denunţat faptul că legea le obliga să subvenţioneze angajaţilor lor tratamente medicale care contravin credinţei pe care o propovăduiesc. De exemplu, instituţiile catolice s-au împotrivit întregului program de subvenţionare a mijloacelor contraceptive. Reprezentanţii altor ramuri ale creștinismului s-au opus, în schimb, doar anumitor tipuri contraceptive care, în viziunea lor, ar echivala avortului.

Disputa a fost dusă la nivel legal, unde instituţiile religioase s-au luptat pentru a obţine o scutire de la subvenţionarea mijloacelor contraceptive ale angajaţilor lor, acolo unde acest fapt ar contrazice principiile morale ale instituţiei. Și, după multiple dezbateri și audieri, instituţiile bisericești au obţinut excepţia pe care și-o doreau.

Aceeași doleanţă au avut-o însă și companiile din mediul privat, care se supun voluntar aceleiași conduite morale precum o instituţie religioasă.

Patronii creștini împotriva Obamacare

Trei mari companii creștine au devenit portavocea creștinilor din mediul privat care doreau să fie liberi să nu finanţeze intervenţii medicale care contravin credinţei lor. Este vorba despre Hobby Lobby Stores, Conestoga Wood Specialties și Mardel.

Aceste trei companii mari, însă mai ales Hobby Lobby, au purtat un veritabil război de convingere a autorităţilor că acele firme care sunt conduse de creștini care își practică principiile ar trebui să fie scutite de la finanţarea contracepţiei. Aceasta fiindcă, deși evanghelici (prin urmare deschiși în principiu faţă de planificarea familială), creștinii care conduc aceste firme se opun la 3 din cele 4 măsuri de contracepţie vizate de Obamacare, motivând că acestea ar echivala avortului. Cele 3 măsuri subvenţionat s-ar baza pe împiedicarea unui ovul fecundat să se fixeze în uter.

Curtea Supremă a dat luni câștig de cauză companiilor, însă legea va continua să scutească de subvenţionare doar anumite companii deţinute de un număr mic de investitori (de obicei familii fondatoare), indiferent de profitul lor.

Impactul se va resimţi însă semnificativ, fiindcă, în Statele Unite, circa 90% din totalul companiei sunt firme „closely held” (cu un număr mic de investitori), notează Wall Street Journal, citând un studiu elaborat în anul 2000 de Copenhagen Business School.

Hobby Lobby este un caz exponenţial pentru situaţia citată. Tocmai de aceea a putut reprezenta foarte bine această categorie de firme în faţa legii.

Studiu de caz: Hobby Lobby

Compania a fost fodată în anul 1972 de unul dintre cei cinci fii ai unei familii de pastori evanghelici. Ceilalţi patru fraţi ai fondatorului, David Greeen, au urmat vocaţia părinţilor, implicându-se în lucrarea de slujire religioasă. Însă Green a ales să intre în industria retail. Mai întâi prin intermediul unei firme care vindea produse foarte ieftine, apoi iniţiind Hobby Lobby, pe baza unui împrumut de 600$. La început, Green și soţia lui foloseau propria bucătărie pentru a construi micile decoraţiuni din lemn pe care le vindeau în magazin.

În doar trei ani, relatează New York Times, afacerea a crescut la un profit anual de 150.000 de dolari, ajungând în prezent la profituri anuale de 3 miliarde de dolari, în cepe 600 de magazine răspândite pe teritoriul a 47 dintre statele americane. Este legitim să considerăm Hobby Lobby o companie puternică, având 13.000 de angajaţi peste tot în SUA.

La aceste dimensiuni de capital uman și financiar, Hobby Lobby donează o zecime din profiturile sale unor proiecte caritabile și are datorii minime.

Totul în timp ce magazinele continuă să prospere într-o atmosferă creștină: nu se lucrează duminicile, magazinele sunt deschise 66 de ore pe săptămână și în fiecare dintre unităţile de desfacere muzica de fundal este muzică religioasă.

Pentru David Green, întreaga bătălie împotriva Obamacare a fost o experienţă a credinţei. O chemare, mai degrabă decât o alegere. „Ei nu văd că ar exista o bifurcaţie între viaţa seculară și cea spirituală. Le văd ca fiind întrepătrunse”, explica Rob Hoskins, președinte al Organizaţiei OneHope și prieten al familiei Greens.

Premise și concluzii

Mandatul privind contracepţia a fost cel mai contestat pasaj al reformei Obamacare și a provocat o actualizare a modului în care legislaţia americană promovează libertatea religioasă. Însă decizia de ieri este o reiterare a „clauzei la exercitarea liberă a credinţei”, prin care Constituţia americană protejează convingerile și identităţile religioase extrem de diverse din ţară.

De exemplu, clauza aceasta le permite evreilor ortodocși, femeilor musulmane și adepţilor sikhismului să poarte capul acoperit în zone în care celorlalţi li se impune prin lege să nu își acopere capul. Principiul care se aplică este acela că excepţia permisă nu împovărează statul. Tocmai de aceea, pacifiștilor religioși nu le este permis să nu plătească impozite, pe motiv că acestea ar finanţa armata. O astfel de excepţie, notează The Economit, ar împovăra societatea, reducând eficienţa sistemului de impozitare.

Ţinând cont de acest context, dar și de cel al deciziei în cazul Hobby Lobby, unii judecători, precum Ruth Bader Ginsburg, au spus că logica din spatele hotărârii judecătorești se aplică și în cazul companiilor cu un număr mai mare de investitori, din domeniul public sau privat. Rămâne de văzut dacă acestea își vor manifesta interesul într-o astfel de direcţie în viitorul apropiat. Însă este puţin probabil, dacă nu au făcut-o până acum.