Proces împotriva legii care interzice poligamia

1508

Un american dă în judecată statul Utah din pricina legii care interzice poligamia. Kody Brown, un „patriarh” mormon american, și familia sa, compusă din 4 neveste (foto) și 16 copii, s-au aflat în centrul unui serial TV de tip reality show, intitulat Sister Wives.

Avocatul lui Brown, Jonathan Turley, a argumentat că aranjamentele dintre Kody și nevestele sale sunt consensuale și deci ar trebui să fie legale. Strategia avocatului se bazează pe decizia Curţii Supreme a SUA, din 2003, împotriva legilor sodomiei și în favoarea cuplurilor homosexuale. Avocatul a mai explicat că nu va pleda pentru recunoașterea poligamiei de către stat, ci doar va ataca dreptul legal al statului de a-i condamna pe oameni pentru relaţiile lor private și va cere ca statul să trateze în mod egal pe toţi cetăţenii săi care-și trăiesc viaţa conform propriilor convingeri.

„Sunt zeci de mii de familii plurale în Utah și în alte state”, a declarat Kody Brown. „Noi suntem doar una dintre acele familii și ne dorim doar să ne trăim viaţa privată în conformitate cu convingerile noastre. Deși înţelegem că ar putea fi vorba de o lungă bătălie în instanţă, știm că și până acum a fost o bătălie pentru familia mea și alte familii plurale pentru a pune capăt stereotipurilor și tratamentului nedrept aplicat poligamiei consensuale.”

Richard Land, președintele Comisiei de etică a baptiștilor de sud, a declarat că astfel de atacuri legale sunt de fapt încercări de a schimba definiţia familiei. „Unde te oprești?” a fost întrebarea lui Land, în interviul oferit publicaţiei Christian Post. Sunt căsătoriile homosexuale imorale? Dar poligamia? Dar incestul? Când consensul e tot ce contează, moralitatea nu mai intră în discuţie: „Dacă valoarea supremă este împlinirea de sine a unei persoane… ei bine, atunci oricine poate spune: 'Mă simt împlinit facând sex consensual cu sora mea'”, a concluzionat Land.

Merci Hamilton, profesor la Facultatea de Drept Cardozo, crede că timpul a demonstrat că decizia Curţii Supreme a SUA din 2003 nu a dat frâu liber oricăror practici sexuale. „Decizia curţii nu spune că orice activitate sexuală este imună în faţa reglementărilor legale”, a declarat Hamilton la NPR, postul american naţional de radio. Hamilton nu se așteaptă ca Brown sa aibă câștig de cauză în instanţă, pentru că, spune ea, spre deosebire de căsătoriile homosexuale, poligamia implică un atac asupra egalităţii bărbaţilor și femeilor. În plus, practica judiciară americană se traduce în peste 100 de astfel de procese care au fost câștigate de fiecare dată de stat.

Serialul de 7 episoade, Nevestele surori (Sister Wives), a fost difuzat în 2010 pe postul The Learning Channel (TLC), și a prezentat în detaliu viaţa familiei poligame a lui Kody Brown. Americanul a declarat că a acceptat ca viaţa familiei sale să fie subiectul serialului pentru a face publicul să înţeleagă mai bine viaţa familiilor poligame și să dărâme prejudecăţile. Titlul serialului reflectă concepţia mormonă că nevestele unui bărbat poligam nu se unesc doar cu soţul lor, ci devin legate una de cealaltă pentru totdeauna.

(Foto: kansascity.com)

Niciun articol afișat