De ce sunt milenialii pasionaţi de astre

157

Ghicitul viitorului în astre nu este nicidecum o treabă nouă, ba chiar după ce mișcarea New Age și-a pierdut avântul a rămas doar în sfera de interes a bătrânelelor fără ocupaţie și a celor interesaţi de curiozităţi. Recent însă s-a produs un reviriment, zodiacul intrând puternic în sfera de interes a milenialilor, adică a tinerilor cu vârste între 18 și 35 de ani.

Până nu demult predicţiile astrologice își mai făceau apariţia pe ultimele pagini ale unor ziare și reviste mai mult sau mai puţin obscure, însă „s-a întâmplat ceva în ultimii ani că a redevenit relevant pentru acest timp și loc, ceea ce nu s-a mai întâmplat de 35 de ani. Milenialii au pus zodiacul la încercare și le-a plăcut”, crede Chandi Nicholas, un astrolog din Los Angeles, SUA.

Traficul pe site-urile de horoscop a crescut exponenţial. Stella Bugbee, redactor-șef al The Cut, spune că în 2017 articolele online cu și despre zodic s-au bucurat de un trafic cu 150% mai mare decât în anul precedent. Și Nicholas este un exemplu relevant în acest sens. Ea adună lunar câte un milion de vizitatori pe site și de curând a fost abordată de o casă de publicaţii pentru a realiza și publica un ghid astrologic.

Două lucruri pot explica în mare parte acest fenomen. Primul este stresul. Studii psihologice au arătat că oamenii tind să consulte astrologi atunci când trec prin perioade deosebit de stresante, chiar și dacă în mod obișnuit nu cred în asta. Iar conform Asociaţiei Americane de Psihologie, milenialii sunt generaţia cea mai stresată și generaţia cea mai predispusă să spună că stresul se intensifică de la un an la altul. Și alte sondaje arată că milenialii sunt mai afectaţi de stresul de la locul de muncă și, prin urmare, mai puţin productivi decât alte generaţii.

Pe lângă aceasta, americanii în general se declară mai stresaţi de la alegerile prezidenţiale din 2016, majoritatea fiind în special îngrijoraţi de viitorul ţării. Anul trecut, 57% dintre americani au declarat că cititul știrilor îi stresează în mod special, și aceasta mai mult pe mileniali decât pe bunicii lor. În ultimii doi ani, știrile la nivel global se concentrează exclusiv pe aspectele negative, fiecare știre fiind un semnal de alarmă cu privire la vreo apocalipsă iminentă. În aceste circumstanţe, astrologia le oferă celor stresaţi confortul de a-și imagina un viitor mai luminos, asigurându-i de faptul că perspective optimiste îi așteaptă după colţ și că nimic nu este pierdut.

Mai există însă un factor care favorizează consultarea astrelor. „În ultimii doi ani am observat un reviriment serios al practicilor New Age, adaptate la noile generaţii”, spune Lucie Greene, directoarea unui grup de predicţie a trendurilor culturale. În articolul Întoarcerea vrăjitoarelor am prezentat statistici care arată că ocultismul este din nou prezent în societatea americană, chiar și în sânul creștinismului, și are priză în mod special la tineri.

Există o plajă destul de largă de persoane care cred în Dumnezeu și care se angajează în practici creștine, precum mersul la biserică, rugăciunea și chiar cititul Bibliei, dar care cred mai degrabă în doctrinele New Age decât în cele creștine sau cred nediscriminatoriu în ambele. Vedem în bisericile evanghelice o majoritate cu tendinţe New Age și vedem în rândul celor care se declară adepţi New Age tendinţe și practici creștine.

Tinerii, confuzi oricum graţie vârstei, dar fiind și cei mai prezenţi în mediul online, care a făcut ocultismul „cool” din nou, sunt primii care vor tinde spre un brand de spiritualitate care se concentrează mai mult pe ei decât pe Dumnezeu și care le dă posibilitatea adaptării la nevoile personale.