Păgânismul este din ce în ce mai răspândit în Anglia

504

În urma unor sondaje realizate în anul 2011, s-a constatat că Anglia trece printr-o schimbare, lăsând la o parte creştinismul şi îndreptându-se din nou către păgânism.

Norwich este singurul oraş din Anglia considerat, în mod oficial, cel mai necredincios. Acesta este atributul primit de acesta după 2011, când în urma unui sondaj, s-a constatat că 42,5% din populaţie declara că nu are nicio religie. Nimeni nu a fost surprins de aceste rezultate, deoarece lipsa creştinismului este evidentă în fiecare aspect al oraşului: acesta este plin de magazine în care se vând obiecte păgâne, tarot, iar numeroasele biserici, construite în epoca medievală, sunt transformate în galerii de artă, locuri de întâlniri, librării, în timp ce numărul pub-urilor creşte, notează Christian Telegraph.

Un alt simbol al păgânismului este Stonehenge, care şi acum este locul ritualurilor păgâne. Glastonbury este, de asemenea, cunoscut pe plan internaţional ca centru al păgânismului, al spiritismului şi al vrăjitoriei. Acolo au loc ceremonii în care se aduc omagii zeilor păgâni, sacrificii sau închinare.

În opinia unui pastor creştin din Norwich, Marvin Lucas, englezii trăiesc sub influenţa unui „abur spiritual" al creştinismului, însă când acesta va dispărea, societatea se va întoarce la păgânism, lucru care deja se poate observa. Mark Tall, alt pastor creştin, nu este alarmat de numărul crescând al celor care nu se mai declară creştini, ci din contră, se simte mai motivat pentru a face ceva pentru a-i întoarce la Christos.

La nivel global, un studiu realizat de Pew Forum relevă faptul că 1,1 miliarde de persoane în lume declară că nu au nicio religie şi nu cred în Dumnezeu, număr la care se adaugă şi cei care aparţin unei „religii" păgâne sau spiritiste. În felul acesta, categoria de oameni necredincioşi a devenit a treia cea mai numeroasă, după creştini şi musulmani.

Pastorul Tall insistă asupra faptului că aceste statistici nu trebuie să-i descurajeze pe creştini, ci doar să-i facă să lucreze mai mult pentru a-L face cunoscut pe Christos, trăind o viaţă de credinţă în mijlocul celor necredincioşi.