Papa Francisc: Și ateii care fac binele sunt mântuiţi

1382

Papa Francisc a ţinut ieri o cuvântare șocantă pentru catolici, protestanţi și atei deopotrivă. Cu ocazia unei liturghii oficiate la Vatican, Papa a declarat că toţi oamenii - nu doar catolicii, ci chiar și ateii - sunt răscumpăraţi prin Iisus Christos, dacă fac fapte bune. Cuvintele Papei au retrezit amintirile privind profunda schismă dintre catolici și protestanţi pe tema mântuirii prin credinţă vs. mântuirea prin fapte.

„Facerea binelui" e un principiu care unește întreaga umanitate dincolo de diversitatea ideologică și religioasă și creează „cultura întâlnirii", care e fundamentul păcii, a declarat ieri papa Francisc în cadrul unei liturghii susţinute în capela Casei Sfânta Marta din Vatican, scrie National Catholic Reporter.

În cadrul cuvântării, papa a abordat pasajul din Evanghelia după Marcu 9:38-40, ce „poate stârni numeroase dezbateri teologice privind natura mântuirii", precizează Religion News. Pasajul relatează episodul în care ucenicii s-au plâns lui Iisus despre niște persoane din afara grupului lor care scoteau demoni în numele Lui, iar răspunsul lui Iisus a fost: „Cine nu este împotriva noastră, este cu noi". Papa a subliniat cât de deranjaţi erau ucenicii lui Iisus că cineva din afara grupului lor făcea binele: „«Dacă nu e de-al nostru, nu poate face binele». Dar Iisus i-a corectat: «Nu-l opriţi. Lăsaţi-l să facă binele»".

Ucenicii, a explicat papa, „erau un pic intoleranţi", închiși în ideea că doar ei aveau adevărul, convinși că „cei care nu au adevărul nu pot face binele". Dar „acest lucru era greșit", a continuat Francisc. „Iisus le-a lărgit orizontul", a afirmat papa, adăugând că facerea binelui nu e o chestiune de credinţă: „E o datorie, un card de identitate pe care Tatăl nostru ni l-a dat tuturor, pentru că ne-a făcut după chipul și asemănarea Lui".

Doar „fă binele"!„Avem chipul lui Dumnezeu; El face bine, iar noi avem cu toţii porunca aceasta în inima noastră: fă binele și nu răul. Toţi. «Dar, Părinte, acesta nu e catolic! Nu poate face binele!» Ba da, poate! Trebuie! […] Domnul ne-a răscumpărat pe toţi, pe toţi, cu sângele lui Christos: pe toţi, nu doar pe catolici. Pe toată lumea! «Părinte, chiar și pe atei?» Chiar și pe atei! Pe toată lumea! […] Trebuie să ne întâlnim unii cu alţii prin facerea binelui. «Dar eu nu cred, Părinte, eu sunt ateu!» Dar fă binele: ne vom întâlni acolo!", a explicat pontiful, citat de Vatican Radio.

„Toţi suntem copiii lui Dumnezeu – absolut toţi! Iar Dumnezeu ne iubește – pe absolut toţi!", a mai adăugat Francisc în cadrul scurtei cuvântări adresate angajaţilor Vaticanului.

Ca răspuns la predica ţinută de papa Francisc, preotul catolic James Martin a scris într-un mail pentru Huffington Post: „Papa Francisc afirmă, mai clar decât oricând, că Christos s-a oferit pe Sine ca jertfă pentru toată lumea. Aceasta a fost întotdeauna o convingere a creștinilor. […]Dar rareori e dat ca acest lucru să fie spus de catolici într-un mod atât de direct și cu o bucurie atât de evidentă. În această eră a controverselor religioase, e o reamintire potrivită că Dumnezeu nu poate fi restrâns la categoriile noastre limitate".

 Mântuiţi prin fapte bune?Mesajul papei de ieri, profund încărcat de o abordare conciliantă și chiar ecumenică, i-a surprins pe atei prin includerea lor în categoria celor mântuiţi cu condiţia de a face binele, pe catolici prin clătinarea sentimentului de exclusivitate la mântuire, iar pe protestanţi prin afirmaţia implicită că mântuirea a accesibilă chiar și pentru atei, prin săvârșirea de fapte bune.

Controversa privind modalitatea mântuirii – prin har vs. prin fapte bune – a stat la baza schismei dintre catolicism și protestantism în sec. al XVI-lea. În favoarea convingerii că mântuirea poate fi obţinută doar prin credinţa în Iisus Christos, nu prin fapte, protestanţii citează texte precum Epistola către Efeseni 2:8-9 sau 1 Ioan 5:11-12.

Renumitul evanghelist Billy Graham explică: Un singur lucru ne desparte de Dumnezeu și ne ţine departe de cer: păcatul nostru. De aceea, cea mai mare nevoie a noastră e ca păcatele noastre să fie iertate și curăţite, pentru că numai atunci putem fi împăcaţi cu Dumnezeu și putem merge ca să fim împreună cu El de-a lungul veșniciei. Dar cum e posibil acest lucru? Indiferent cât de buni suntem, nu ne putem șterge niciodată păcatele. Numai Dumnezeu poate face acest lucru – și asta a și făcut trimiţându-L pe Iisus Christos în lume pentru noi. Biblia spune: «Fiindcă atît de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentruca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică»" (Evanghelia după Ioan 3:16).