Cine este Jorge Mario Bergoglio, devenit Papa Francisc I

265

Noul Suveran Pontif al Bisericii Romano Catolice este Jorge Mario Bergoglio, un cardinal argentinian, născut pe 17 decembrie 1936.

 

Este primul papă din istorie provenind de pe continentul sud-american şi primul iezuit. Cardinalul Bergoglio nu se afla printre favoriţii care se prefigurau pentru conducerea Bisericii Romano Catolice, însă este probabil ca faptul că în America Latină se afla 42% (procent aflat în scădere) dintre catolicii din toată lumea să fi influenţat decizia cardinalilor.

Devenit preot la 21 de ani, Bergoglio nu s-a sfiit să se implice în viaţa politică, însă a dat dovadă de umilinţă, o caracteristică foarte apreciată de către colegii săi. Se spune că este o persoană discretă, iar stilul său este total opus splendorii Sfântului Scaun. La întâlnirile cardinalilor se așeza pe ultimele rânduri, dând dovadă modestie, lucru foarte apreciat la Roma.

Pentru a-şi arăta compasiunea faţă de bolnavii de HIV/SIDA, dar şi pentru a promova un model de atitudine faţă de aceste persoane, cardinalul Bergoglio a vizitat, în 2001, o clinică de specialitate, sărutând şi spălând picioarele celor suferind de această afecţiune. 

Cei care îl cunosc spun despre noul papă că a avut o viaţă foarte austeră. Deși era primul în ierarhia eclesiastică din Argentina, niciodată nu a locuit în luxul reședinţelor preoţești, ci a preferat să trăiască într-o cameră simplă, să folosească transportul în comun și să-și pregătească singur mâncarea. Este considerat a fi un om flexibil, un moderat.

Papa Francisc I este cunoscut şi apreciat pentru vederile sale stricte în ceea ce priveşte moralitatea, inclusiv în ceea ce priveşte viziunea cu privire la avort şi contracepţie, în acest sens aliniindu-se tendinţei generale îmbrăţişate de Biserica Romano Catolică.

Criticii îl acuză de faptul că nu s-a opus în mod public dictaturii militare din 1976-1983

Date biografice

A fost Arhiepiscop în Buenos Aires începând cu anul 1998 şi şi-a primit cardinalatul în 2001. În calitatea sa anterioară de cardinal, a militat adesea pentru interzicerea avortului şi eutanasiei, iar cu privire la tema homosexualităţii a susţinut importanţa respectului faţă de membrii comunităţii LGBT, fără a aproba însă mariajul între persoanele de acelaşi sex sau adopţia de către familiile de gay ori lesbiene.

Este licenţiat în filosofie de la Universitatea Máximo San José in San Miguel (al cărei rector a fost între 1980 şi 1986) şi a predat literatură şi psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe, precum şi la Colegio del Salvador din Buenos Aires. Are şi pregătire în domeniul Ingineriei Chimice.

Şi-a primit hirotonirea ca preot în 1969.

S-a născut în Buenos Aires, în familia unui italian cu cinci copii.