LIVE de la Vatican: Fum alb! Cardinalii au ales noul papă

117

Pe coşul Capelei Sixtine a ieşit în seara aceasta fum alb, semnalând astfel alegerea unui nou papă care să îl succeadă pe Benedict al XVI-lea la conducerea Bisericii Catolice.

  21.36: Clopotele continuă să sune după retragerea noului Suveran Pontif de la balconul Basilicăi Sf. Petru.  21.25: Papa a binecuvântat mulţimea, după ce a rostit rugăciunile Tatăl Nostru şi Ave Maria. Înainte de binecuvântarea Urbi et Orbe, noul Pontif a mulţumit pentru primire, s-a rugat pentru Benedict și a spus că "acesta este începutul drumului care face legătura între el și popor, un drum de fraternitate și încredere". A cerut de asemenea ca lumea să se roage pentru el, după care s-a retras promiţând: "mâine voi merge să mă rog Fecioarei, ne vedem în curând, noapte bună."  21.23: Jurnaliştii Reuters apreciază că decizia a venit mai devreme decât era aşteptat, după al cincilea scrutin.  

21.12: Cardinanul protodiacon Jean-Louis Taurana anunţat "Habemus papam!". Noul pontif este argentinianul Jorge Mario Bergoglio şi va purta numele Francisc. Este pentru prima dată în istorie când un papă poartă acest nume.

Clopotele sună acum în Piaţa Sfântul Petru anunţând că Biserica Romano-Catolică are un nou papă.

21.11: În următoarea oră, clopotul Catedralei Sf. Petru va trebui să bată pentru confirmarea alegerii. În 2005 s-au scurs 40 de minute între semnalul fumului alb și răsunetul clopotului.

21.05: Alegerea noului papă presupune realizarea unei serii de ritualuri cum ar fi dialogul cu cardinalul ales pe baza întrebărilor: "ACCEPTASNE ELECTIONEM DE TE CANONICE FACTAM IN SUMMUM PONTIFICEM?" După răspunsul afirmativ la această întrebare, urmează alta: "QUO NOMINE VIS VOCARI?" la care el va răspunde: "VOCABOR …"şi în sfârșit se va cunoaşte numele pe care îl va adopta noul papă.

Noul papă se va retrage apoi în Camera Lacrimilor, numită astfel în memoria lacrimilor vărsate de-a lungul istoriei de către alţi papi, unde va medita câteva momente, singur. Pontiful se va îmbrăca apoi în alb și se va întoarce în Capela Sixtină unde va fi primit cu aplauze și unde ceilalţi cardinali îi vor jura supunere.

20.50: Niciun indiciu nu a fost dezvăluit înaintea alegerii noului papă, Vaticanul apelând la diverse măsuri de precauţie, printre care folosirea anumitor dispozitive electonice menite să împiedice scurgerea de informaţii din interior.

20.41: Mulţimea prezentă în Piaţa Sfântul Petru scandează un entuziast "Viva il Papa", în timp ce comunitatea catolică aşteaptă cu sufletul la gură un nou lider care să le aducă nu doar inspiraţie spirituală, ci şi o conducere fermă, în contextul problemelor acute cu care se confruntă Biserica Catolică la momentul actual.

20.21: 

În mai putin de o oră, de la balconul Catedralei Sfântul Petru va fi anunţat numele cardinalului ales să conducă Biserica Catolică şi, de asemenea. numele pe care acesta îl va adopta ca papă.

Înainte de a afla cine este noul papă, trebuie ca acesta să îşi accepte mai întâi desemnarea şi să primească un nou nume. Cardinalul francez Jean-Louis Tauran este protodiaconul care va anunţa tradiţionalul "habemus papam", după care noul papă se va arăta mulţimii, la balconul papal.

Revenim cu informaţii. Urmăriţi ÎN DIRECT imagini de la Vatican: